Zorlu Enerji, beş yılda dört kat büyüyecek

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Bursa, elektrik üretim özelleştirmeleri ile yakından ilgilendiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, gelecek beş yıl içinde dört kat büyümeyi hedeflediklerini açıkladı. Bursa, Zorlu Enerji'nin elektrik üretim özelleştirmeleri ile yakından ilgilendiğini ve Grubun elektriğin hem üretim hem de ticaretinde aktif bir oyuncu olarak büyümeyi öngördüğünü söyledi.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa'nın enerji sektöründeki son gelişmeleri değerlendirmek ve Grubun 2011 yılı hedeflerini aktarmak üzere düzenlediği basın toplantısına Zorlu Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik'in yanı Zorlu Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü M. Arif Özozan, Zorlu O&M Genel Müdürü M.Erdoğan Güneş ve Gazdaş Genel Müdürü Ertuğrul Altın ile Grup şirketlerinin yöneticileri katıldı.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, toplantıda yaptığı konuşmada, Zorlu Enerji Grubu'nun kurulu gücünün, 2010 yılında, Kayseri, Lüleburgaz, Yalova ve Ankara'da bulunan doğal gaz santralleri, 7 hidrolik, 1 jeotermal ve 1 rüzgar santrali ile toplam 738 Megawat'a (MW) ulaştığını söyledi.

Bursa, "Bugüne kadar enerji sektöründe 2 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Önümüzdeki beş yılda, yatırım miktarını artırarak dört kat büyüyerek 3000 MW kurulu kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Zorlu Enerji'nin dış yatırımları konusunda bilgi veren Sungur Bursa "Moskova'daki 170 ve 170 olmak üzere toplam 340 MW'lık iki doğalgaz santralimizin ilk faz yatırımları için çalışmalarımız devam ediyor. Tereshkovo santralimizi basit çevrim olarak yeni yılda hizmete sokmayı hedefliyoruz. Kojukhovo santralinin inşasına ise devam ediyoruz. Pakistan'daki rüzgar santralinin ise ilk 50 megavatının yatırımlarına 2011 yılının ilk yarısında başlayacağız. Proje temininde ve ekipmanında son aşamaya gelindi. 2011 yılının ilk yarısında inşaatına başlamayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

"İsrail'de duyarsız kalmadık, vitesi boşa aldık"

Toplantıda İsrail'deki yatırımlar konusunda soruları yanıtlayan Sungur Bursa, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yaşadığı gerginlik ortamında, bu gelişmelere duyarsız kalamayacakları görüşünden yola çıkarak toplumsal bir sorumluluk duygusuyla hareket ettiklerini söyledi. Sungur Bursa bu konuda şu görüşleri ifade etti: " İsrail'deki yatırımlar için frene basmadık, vitesi boşa aldık. Gözümüzü kar bürümüş, hiçbir şey tanımayız şeklinde algılanmaktan kaçındık açıkçası" dedi.

"İGDAŞ'la ilgileniyoruz, ama rakamlar pazar fırsatı vermiyor"

Toplantıda basın mensuplarının İGDAŞ özelleştirmesiyle ilgilenip ilgilenmedikleri yönündeki bir sorusu üzerine Sungur Bursa, " İGDAŞ konusunda çalışıyoruz, ancak kamuoyunda telaffuz edilen ihale rakamlarının biraz bizim beklediğimiz pazar fırsatlarını vermediğini düşünüyoruz. Bu konuda bildiğiniz gibi birçok ülke enerji yatırımlarını ve aktörlerini kendilerine çekmek için yarış halinde. Biz de dünyayı araştırdığımızda daha yüksek pazar fırsatları bulabileceğimizi görüyoruz. Türkiye'den daha iyi bir çekim gücü görürsek de gidebiliriz" yanıtını verdi.

"Elektrik ticaretinde iddialı olacağız"

Toplantıda bir değerlendirme yapan Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Arif Özozan, 2011 yılında yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra Zorlu Enerji Grubu'nun bir diğer gelişme alanının da elektrik ticareti olacağını söyledi.

Zorlu Enerji Grubu'nun, 2010 yılının üçüncü çeyreğinde, toplam 1,9 milyar kws elektrik satışı gerçekleştirdiğini kaydeden Özozan sattıkları elektriğin geçen yılın Eylül ayında 311 milyon kws iken, 2010 Eylül'ünde 468 milyon kws'ye ulaştığını belirtti.

Özozan, Zorlu Enerji'nin ise 15 enerji santralinde toplam 738 megavat kurulu gücü ile her yıl ekonomiye 3 milyar kws enerji sağladığını, Kasım sonu itibariyle de 2,8 milyar kws elektrik ticareti yaptıklarını açıkladı.

Özozan, elektrik dağıtım işi ile ilgilenmediklerini, ancak elektrik ticaretine yoğunlaşmaları yanı sıra üretim özelleştirmelerine yönelik ilgi ve iştahlarının devam ettiğini vurguladı. Özozan, yenilenebilir enerji kanununun bir an önce çıkmasından ve üretim özelleştirme programının hızlandırılmasından yana olduklarını da sözlerine ekledi.

Zorlu O&M 30 milyon ciro öngördü

Toplantıda bir konuşma yapan Zorlu O&M Genel Müdürü Erdoğan Güneş ise 2010 yılı içinde Türkiye'deki tesislerin yanı sıra Kuveyt, Hindistan, Yunanistan, Türkmenistan, Pakistan ve Rusya'da da enerji tesislerine bakım hizmeti götürdüklerini ve yılı 30 milyon ciro ile kapatmayı öngördüklerini söyledi.

Erdoğan Güneş, "Zorlu O&M'in, 2010 yılında İsrail Dorad projesi kapsamında imzaladığı anlaşma ile 850 MW kurulu güce sahip olacak santralin faaliyete geçtikten sonraki bakımını 25 yıl boyunca üstlendiğini belirterek 2011 fiyatları ile büyüklüğü 550 milyon dolar olan bu anlaşma ile Zorlu O&M deneyimi ve bilgi birikimini yaymaya devam edeceğiz. Zorlu O&M'in hedefi 2011 yılında 40 milyon dolar ciroya ulaşmak" dedi.

GAZDAŞ, 2015'e kadar 300 milyon yatırım planlıyor

Zorlu Grubu'nun doğalgaz dağıtımı alanında faaliyet gösteren şirketi GAZDAŞ'ın Genel Müdürü Ertuğrul Altın toplantıda yaptığı konuşmada, 2010 yılı sonu itibariyle, her iki bölgede toplam 162 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve 2 bin 400 kilometrelik doğal gaz şebekesinin altyapı çalışmalarını tamamladıklarını ve 2011'de bu rakamı 3 bin kilometrenin üzerine çıkaracaklarını söyledi.

GAZDAŞ'ın 2015 yılına kadar her iki bölgede toplam 300 milyon dolarlık yatırım hedeflediğini belirten Ertuğrul Altın, "2011 yılı itibariyle, binalarda iç tesisat ve doğal gaz dönüşüm çalışmalarına yoğunluk vereceğiz. 2015 yılına kadar sürecek bu çalışmalarla faaliyette bulunduğumuz bölgelerde 1,5 milyar dolarlık piyasanın oluşacağını ön görüyor ve 3000 ila 5000 kişiye istihdam yaratmayı planlıyoruz. Bu 5 yıllık süreçte Gaziantep ve Trakya bölgelerinde yaşayan halkın yüzde 80'ini doğal gaz kullanır hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir