Zorunlu karşılıkların daha da artırılması faydalı olur

Çağlayan, "Testi kırılmadan tedbir almak daha doğru bir yöntem" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankasının zorunlu karşılıkları 1 puan artırması kararının önemli olduğunu bildirdi.

Çağlayan, İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu 2. toplantısında, Merkez Bankasının bugün açıkladığı zorunlu karşılık oranlarına da değindi.

Çağlayan, zorunlu karşılıkların 1 puan artırılması kararının önemli olduğuna dikkati çekerek, "Her ne kadar Merkez Bankası bağımsız olsa da ve ben bir hükümet üyesi olsam da bunun belki biraz daha artırılmasının faydalı olacağı kanaatimi ifade ediyorum" dedi.

Bu noktada doların gelmiş olduğu seviyenin malum ve ortada olduğunu belirten Çağlayan, "Bunları proaktif bir şekilde yapmak bence son derece önemli. Yani testi kırılmadan tedbir almak bana göre daha doğru bir yöntem" diye konuştu.

"Avrupa'daki daralma olumsuz etkiledi"

Çağlayan, Euro - dolar paritesi, TL'nin aşırı değerlenmesi, Avrupa pazarlarındaki daralmanın ihracat üzerinde olumsuz etki yarattığını kaydederek, "Ama Orta Vadeli Program'da koyduğumuz hedefin yakalanması konusunda şu anda bir sıkıntı görünmüyor" dedi.

Çağlayan, İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu 2. Toplantısı'nda, ihracatın üretim odaklı bir yapıya kavuşturulması ve Türkiye'nin ihracatla büyümesi noktasında önemli bir çalışma başlattıklarını söyledi. Bu çalışmanın bir diğer bacağının da Girdi Tedarik Stratejisi'nin oluşturduğunu ifade eden Çağlayan, toplantıda, özellikle ihracatın ithalatı karşılama oranındaki gelişmelerin, Türkiye'nin giderek daha fazla ara malı ithalatına yönelmesi gibi konuların sektörler bazında ele alınacağını anlattı.

Bakan Çağlayan, Girdi Tedarik Stratejisi çalışmaları konusunda demir - çelik sektörüyle çalışmaya başlayacaklarını belirterek, "Tek tek ilgileneceğimiz diğer sektörlerle beraber hem ithalatta dışa bağımlılığı, hem de kendi kaynaklarımızı nasıl değerlendireceğimizi ve ihracat modelimizin nasıl belirleneceğini ele alacağız" dedi. 

Mümkün olduğunca kendi kaynağının kullanılması, atıl kaynakların kullanılması, ihracatın sürdürülebilir bir noktaya erişmesini sağlamanın önemine dikkat çeken Çağlayan, Girdi Tedarik Stratejisi'nin, ilk defa Türkiye'nin yapmış olduğu bir çalışma olmadığını, Çin, AB, Japonya ve ABD'nin de bu konuda önemli çalışmaları bulunduğunu anlattı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir