Dow Jones

Dow Jones Borsası endüstri endeksi (İngilizcesi Dow Jones Industrial Average (kısaca: DJIA) ABD'nin önemli hisse senedi endekslerinden biri. En büyük otuz şirketi içerir. İlk yayını 26 Mayıs 1896 da yapıldı, endeks 40,94de sayıma başladı.

 

Dow Jones Industrial Average, 30 büyük ABD şirketinin borsa performansını izleyen tanınmış bir borsa endeksidir. Firma 1882 yılında Charles Dow, Edward T. Jones ve Charles Bergstresser tarafından kuruldu. 1889'da, dünyanın en etkili finansal yayınlarından biri olan The Wall Street Journal'ı kurdular.

 

DJIA bir Amerikan Borsasıdır. Bu borsada dünyanın dört bir yanından yatırımcılar kolayca hisse senedi alıp satabilmektedir. Türkiye’den de birçok yatırımcı bu borsada işlem yapabilmeye başlamıştır. BDDK ve SPK ile beraber finansal piyasaların derinleşmesi kapsamında bankalar müşterilerine bir çok yabancı borsada işlem yapabilme olanağı sağlamıştır.

 

Endeksteki tüm şirketler halka açık olarak işlem görmektedir. Yani hisse senetleri seçtiğiniz hisse senetleri aracılığıyla veya bazen doğrudan şirketlerden temin edilebilir. 

Dow Jones endeksini oluşturan 30 şirket:

Apple, Microsoft, JPMorgan Chase, Johnson & Johnson, Exxon Mobil, Visa, Walmart, Pfizer, UnitedHealth, Home Depot, Chevron, Cisco Systems, Verizon, Intel, Boeing, Procter&Gamble, Coca Cola, Merck&Co, Walt Disney, Nike, IBM, McDonalds, 3M, United Technologies, General Electric, American Express, Caterpillar, Goldman Sachs ve Travelers Companies.

 

Dow Jones ve Dow Jones Industrial Average (DJIA) bazen karıştırılır. Genellikle "Dow" olarak adlandırılan DJIA, Microsoft, Coca-Cola ve Exxon gibi şirketleri içeren, dünyanın en çok izlenen borsa endekslerinden biridir.

 

Fiyat ağırlıklı bir endeks, yüksek fiyatlı stokların endeksin performansı üzerinde düşük fiyatlı olanlardan daha fazla etkisi olduğu anlamına gelir.

 

Hisse fiyatları 10, 30 ve 60 dolar olan üç hisse senedinden oluşan kurgusal bir endeks düşünün. En yüksek fiyatlı hisse senedi üçünün toplam değerinin% 60'ını oluşturduğundan, bu hisse senedi fiyatındaki % 10'luk bir artış endeksi % 6 oranında artıracaktır. Buna karşılık, en düşük fiyatlı stokta görülen % 10'luk bir kazanç, endekste yalnızca % 1'lik bir artışla sonuçlanır.

 

Dow Jones  olması durumunda, endekste 30 hisse senedinin fiyatları bir araya getirilir ve daha sonra stok bölünmeleri ve diğer olaylar nedeniyle zaman içinde değişenlerle bölünür. Endeksin değeri, hisse senedi fiyatlarının toplamından büyüktür.

 

 

Dow Jones Haberleri