Nasdaq

Nasdaq (National Association of Securities Dealers Automated Quotations), resmi bir düzenleyicisi olmayan tezgâh üstü piyasalarda (OTC) işlem gören menkul kıymetler için alım-satım fiyatlarının gösterildiği otomatik bilgi ağı olarak New York'ta kurulmuş olan özel borsadır. Dünya'nın teknoloji borsası olarak kabul edilir.

 

Nasdaq, menkul kıymetler borsasındaki ilk alım satım 1971 yılında başladı. NASDAQ-100 Endeksi, Nasdaq Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören Amerikan merkezli en büyük 100 şirketi kapsamaktadır. Aralarında Apple, Google, IBM, Netflix, Amazon, Tesla, Microsoft, Facebook, Twitter gibi dünya devi şirketlerinin de bulunduğu günümüzde bilgi teknolojilerine yön veren hemen hemen bütün firmaların, hisse senetlerinin işlem gördüğü bir borsadır.

 

MSCI Information Technologies Net Totar Return Index, MSCI World Telecommunications Services Net Totar Return Index, MSCI World Consumer Discretionary Net USD gibi indeksler bu şirketlerin günlük kar veya zarar hanelerine yazan fiyatları belli bir algoritmaya uyarak, yatırımcılara karlılık hakkında fikir verir.

 

Nasdaq borsası, içerisinde işlem gören hisse senetlerinin piyasa değeri açısından dünyanın en büyük 2. borsasıdır. Nasdaq borsasının açılımı “National Association of Securities Dealers Automated Quotations” dır.

 

Nasdaq borsası 1971 yılında kurulmuştur ve borsada ilk işlem 8 Şubat 1971 yılında gerçekleştirilmiştir. Nasdaq borsasında işlem elektronik olarak yapılmakta olup genel merkezi New York’ta bulunan özel bir borsadır.

 

Borsada büyük ölçekli şirketlerin hisse senetlerinin yanı sıra daha ufak ölçekli (small cap) şirketlerin de hisseleri işlem görmektedir. Nasdaq borsasının kısa kodu Nasdaq 100’dür. Nasdaq endeksinin içerisinde en büyük 100 şirketin hisse senetleri yer almaktadır.

 

NASDAQ 100 endeksi, NASDAQ borsasında kote olmuş finansal olmayan en büyük 100 menkul kıymeti içerir. Endeks, bilgisayar donanım ve yazılımı, telekomünikasyon, toptan/perakende ticaret ve biyoteknoloji ile ilgili büyük sanayi gruplarını kapsar. Kuruluşların endeksteki ağırlıklarının belirlenmesinde büyük şirketler için bazı kısıtlamalar uygulanmasının yanında şirketlerin piyasa değerlerine başvurulur.

 

NASDAQ 100 Endeksi bir CFD ürünüdür.  Pozisyonlar, sözleşmenin ana konusu olan gelecekteki fiyat üzerine açılır. Bu ürüne yatırım yapıldığında, ürünü fiziksel olarak almak yerine sadece gelecekteki fiyat üzerinden beklentiler satın alınmış olunur. CFD işlemi yapmak yatırımcılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Düşük teminatlar ile, tüm işlem platformlarımızdan kolaylıkla bu ürüne ulaşabilirsiniz.

Nasdaq Haberleri