Trabzonspor

Trabzonspor Futbol Takımı (Erkek), 2 Ağustos 1967'de kurulan Trabzonspor Kulübü'nün profesyonel futbol takımı. Teknik direktör'ü  Abdullah Avcı ve kulüp başkanı Ahmet Ağaoğlu'dur.

 

Renkleri kulübün tüm branşlarda ortak olarak kullandığı, koyu bordo ve açık mavidir. Trabzonspor Futbol Takımı, Süper Lig'de şampiyon olmuş, ilk Anadolu takımıdır ve şampiyon olmayı başarmış altı takımdan biridir. Ayrıca, kazandığı altı şampiyonlukla; armasında yıldız bulunan dört takımdan biridir. Takımın forma üreticisi Macron'dur. Takımın maçlarını oynadığı sahası Medical Park Stadyumudur.

 

Trabzonspor, 1975-76 sezonunda ligde şampiyon olarak ertesi sezon ilk kez bir UEFA organizasyonuna (Şampiyon Kulüpler Kupası) katılmaya hak kazandı. Avrupa'da ilk maçını İzlanda temsilcisi ÍB Akraness ile oynayan ve bu takımı eleyen bordo-mavili takımın Avrupa arenasındaki ilk golünü Necmi Perekli attı. IA Akranes'ı eleyen Trabzonspor, ikinci turda Liverpool ile eşleşti. Trabzon'daki ilk maçı 1-0 kazanan Trabzonspor, İngiltere'de elenmekten kurtulamasa da; Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazanan Liverpool'a, o sene Avrupa maçlarındaki tek yenilgisini tattırdı. Trabzonspor'un Avrupa arenasındaki en büyük başarısı UEFA Kupası 3. Turu olsa da; tarihi boyunca Olympique Lyonnais ve Aston Villa gibi önemli Avrupa kulüplerini eledi. Internazionale, Liverpool ve FC Barcelona gibi Avrupa'da şampiyonluklar yaşamış takımları yenmeyi başardı. Trabzonspor Avrupa'daki en farklı galibiyetini 2007 yılında 6-0 ile Vllaznia Shkodër karşısında alırken, en farklı mağlubiyetini 1990-91 sezonunda 7-2'lik sonuçla FC Barcelona karşısında aldı.

 

UEFA, 9 Mayıs 2014 tarihinde Trabzonspor'un şikayeti doğrultusunda Türkiye Futbol Federasyonu ve Fenerbahçe hakkında, 18 Haziran 2014 tarihinde de Fenerbahçe'nin şikayeti doğrultusunda Trabzonspor kulübü hakkında disiplin soruşturması başlattı. 2 kulüp ve Türkiye Futbol Federasyonu, UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu'na sevk edildi.

 

 

UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu, 15 Aralık 2014 tarihinde Trabzonspor'un şikayetini reddetti ve Türkiye Futbol Federasyonu ile Fenerbahçe'ye yaptırım uygulamadı. Fenerbahçe'nin de şikayetini değerlendiren kurul, Trabzonspor'a UEFA kulüp müsabakaları için kabul edilme kriterleri formunu usulüne uygun doldurmaması nedeniyle 10 bin Euro para cezası verdi. Ancak bunun yanında ekstra bir yaptırım uygulamadı.

 


Trabzonspor ve Fenerbahçe'nin itirazıyla dosya UEFA Temyiz Kurulu'na taşındı. UEFA Temyiz Kurulu, 18 Eylül 2015 tarihinde Trabzonspor ve Fenerbahçe'nin itirazını reddetti ve UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu'nun kararını onadı.


Böylelikle UEFA, soruşturma sonucunda Trabzonspor, Fenerbahçe ve Türkiye Futbol Federasyonu'na bir yaptırım uygulamadı.

 

Trabzonspor ve Fenerbahçe, UEFA Temyiz Kurulu'nun verdiği bu karara karşı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvurdu. CAS, 27 Mart 2017 tarihinde Trabzonspor'un, 14 Nisan 2017 tarihinde de Fenerbahçe'nin başvurusunu reddetti ve davaları sonlandırdı.

Trabzonspor Haberleri