'Fındık ithalatını rafa kaldırdık'

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, yeni sezonda yeterli fındığın olduğunu düşünerek fındık ithalatını rafa kaldırdıklarını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, "Yeni sezonda yeterli fındığın olduğunu düşünerek fındık ithalatını rafa kaldırdık" dedi. 

Gürsoy, yaptığı açıklamada, 29-30 Mart'ta yaşanan zirai donun ardından rekoltede ciddi düşüş beklediklerini ancak rekoltede korkulan düşüşün yaşanmadığını söyledi. 

Zirai donun ardından fındık ithalatı yapma düşüncelerinin ortaya çıktığını, bu düşüncelerini kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan Gürsoy, "Bu düşüncemizden vazgeçtik. Biz ihracatçılar olarak Türkiye genelinde fındık rekoltesini 500 bin ton altında beklemiyoruz" diye konuştu. 

Gürsoy, şunları kaydetti: 

"Zirai donun ardından 'komşu ülkelerimizden fındık ithalatı yapabiliriz' düşüncesi ortaya çıkmıştı ancak aradan geçen sürenin ardından fındık rekoltesinin özellikle batı bölgesinde daha iyi olduğunu gördük. Biz ihracatçılar olarak bu sezon fındık rekoltesinin 500 bin tonun altına düşmeyeceğini tahmin ediyoruz. Bazı kesimler 350-400 bin ton arasında rekolte beklediğini açıklasa da biz yaptığımız araştırmalar sonucunda rekoltenin 500 bin ton civarında olacağını gördük. Uzman ekiplerimizin araştırmalarından da gördük ki ortada çok dramatik bir tablo yok. Yeni sezonda yeterli fındığın olduğunu düşünerek fındık ithalatını rafa kaldırdık. Eğer rekolte 300 bin tonlarda olmuş olsaydı fabrikaların çalışması anlamında ithalat gerekli olabilirdi ancak buna gerek kalmadı." 

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise alınan kararın son derece memnuniyet verici olduğunu belirterek, "Biz fındık ithalatına karşıydık. KFMİB'in almış olduğu bu karara sevindik. Eğer ithalat olmuş olsaydı üreticilerimiz bu durumdan oldukça zarar görecekti çünkü piyasaya fazla fındık girmiş ve bu da doğrudan fiyatları etkilemişti" dedi.