'Kurdaki değişim ithalatı artırır'

İhracatın tekrar yükselişe geçmesini olumlu bulduğunu ifade eden KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu, "Kurlardaki değişimin ithalatı yavaş da olsa artıracağını bekliyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, şubattaki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 artışla 12 milyar 93 milyon dolara ulaştığını belirterek, artışın sevindirici olduğunu bildirdi. 

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılı şubat ayı ile 2013 şubat ayı arasındaki ihracatın 154,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti. 

Bu yıl aynı dönemde ise ihracatın 152,5 milyar dolar olarak kayıtlara geçtiğini aktaran Zeytinoğlu, şunları ifade etti: 

"Türkiye'nin şubatta ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 12 milyar 93 milyon dolar oldu. İhracatta artış sevindiricidir. Şubat ayı ihracatının TUİK rakamlarıyla düzeltildiğinde bir miktar daha yükseleceğini bekliyoruz. Geçen yılın mayıs ayından itibaren gerilemeye başlayan ihracatın kasımdan itibaren tekrar yükselişe geçmesini olumlu buluyoruz. İhracattaki bu gelişmede döviz kurlarındaki değişimin de etkisi olduğunu, kurlardaki değişimin ithalatı yavaş da olsa artıracağını bekliyoruz" 

Yıllık enflasyonun TÜFE'de yüzde 7,89, ÜFE'de ise yüzde 12,40 olarak gerçekleştiğini anımsatan Zeytinoğlu, ÜFE'deki yüksek artışın birkaç ay sonra TÜFE'ye de yansıyacağına dikkati çekti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir