'Plastik' ihracatla tutundu

Türkiye'deki üreticiler ihracatlarını 2013 yılına göre yüzde 2,7 artırdı ve üretimin de yüzde 39'unu ihraç etti. Plastik inşaat malzemelerinde 1 milyar 421 milyon dolar dış ticaret fazlası verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) 2014 yılı plastik inşaat malzemelerine yönelik yayımladığı rapora göre, Türkiye plastik inşaat malzemeleri sektörü geçen yıl iç pazardaki yavaşlamaya rağmen ihracat artışı sayesinde yılı başarıyla tamamladı. 

Geçen yıl ürettiği 1,8 milyon ton ürünün yüzde 39'unu ihraç eden sektörün üretimi miktar bazında yüzde 1,6 artarken, değer bazında 1,6 azalarak 7 milyar 345 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. İhracat değer bazında yüzde 2,7 artarak 1 milyar 825 milyon dolara ulaştı. İthalat ise değer bazında yüzde 9,7 azaldı. 

Türkiye plastik inşaat malzemeleri iç pazarının yüzde 93'ü yerli üreticiler tarafından karşılandı ve üretimin de yüzde 39'u ihraç edilerek, 1 milyar 421 milyon dolar dış ticaret fazlası verildi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, plastiğin herhangi bir ürün ve plastik sektörünün de herhangi bir sektör olmadığını belirterek, şunları kaydetti: 

"Yapısal sorunlarımıza, cent düzeyindeki sert küresel rekabete rağmen imalatçılarımız, ihracatçılarımız başarıyla koşuyorlar. Bölge plastik inşaat malzemeleri için gelecekte büyük imkanlar sunacak. Ne yazık ki yakın coğrafyamızda çok ciddi istikrarsızlıklar ve çatışmalar var. Bir an önce barışçıl yöntemlerle çözülmesini diliyoruz. Öte yandan, yakın bölgemizdeki sıcak çatışmalar er ya da geç bitecek. Bu ülkelerin yeniden yapılanma dönemleri için sektörümüzü desteklemeli, şimdiden hazır tutmalıyız. Çünkü bu yatırımları destekleyebilecek en yakın coğrafya, en gelişmiş ekonomi biziz. Yeter ki sanayicimizi görmezden gelmeyelim, sektörümüzü hazır tutmak için gerekli destekleri verelim." 

Bu konularda ilginizi çekebilir