'Rusya-Ukrayna krizi bize gelen gazı etkilemez'

Enerji Bakanı Yıldız, Ukrayna'daki kriz nedeniyle Rusya'dan gelen gaz akışında sorun yaşanmasını beklemediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile Ukrayna arasında son günlerde yaşanan kriz nedeniyle Türkiye'ye doğalgaz akışında sorun yaşanmasını beklemediğini söyledi.

Türkiye'nin Batı Hattı üzerinden aldığı doğalgazı taşıyan boru hatları Ukrayna'dan geçiyor.

Yıldız, gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlarken, "(İki ülke arasındaki ilişkilerin) Normalleşme süreciyle alakalı söylemlerin daha fazla yer alacağı kanaatindeyim. Doğalgazda
yeni bir Ukrayna krizi beklemiyoruz" dedi.

Rusya ve Ukrayna arasında son yıllarda doğalgaz fiyatları ve ödemeler konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye ve Avrupa'ya gaz akışında zaman zaman aksamalar yaşanabiliyor.

"Batı hattının kesilmesi halinde Türkiye bundan etkilenir, bu çok açık bir konu" diyen Yıldız, "Gerek özel sektör, gerek kamunun tedarik noktası Batı hattıdır. Bizim Gazprom  ile yaptığımız görüşmelerde onlar da bunu (gaz akışının aksamasını) olası görmediklerini belirttiler. Herhangi bir sıkıntı yaşamayacağımız kanaati içindeyim" diye konuştu.

Türkiye Batı hattı dışında Karadeniz'in altından geçen Mavi Akım üzerinden Rusya'dan doğalgaz alıyor.

Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Victor Yanukoviç karşıtı düzenlenen gösterilerin ardından parlamentonun Yanukoviç'in görevine son vermesinin ardından, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk
Cumhuriyeti'nde Rus askerleri denetimi ele geçirmiş ve Rus birliklerine Ukrayna yakınındaki topraklarda askeri tatbikat emri verilmişti.

Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, bu hafta yapılan askeri tatbikatlara katılan Rus birliklerinin üslerine dönmeleri için emir verdiği bildirilmişti.