'Rusya'ya ihracatta kayıpları telafi edeceğiz'

Rusya'nın ciddi anlamda toparlandığını söyleyen LASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüpkoca, önümüzdeki sezonda kayıpların büyük bir kısmını telafi edeceklerini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (LASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Giyasettin Eyyüpkoca, "Rusya ciddi anlamda toparlanıyor. Önümüzdeki sezonda en azından kayıplarımızın büyük bir kısmını telafi edeceğimizi öngörüyoruz. Bunun için ülkemizin ihracatı için ümitvarız" dedi. 

LASİAD'ın İstanbul'da düzenlenen geleneksel iftarında konuşan Eyyüpkoca, Rusya ekonomisi, ihracat eksenli küresel organizasyonlar ve LASİAD'ın çalışmalarına ilişkin değerlendirmeler yaptı. 

Laleli ticaretinin en önemli alıcısı konumundaki Rusya'nın toparlanan ekonomisiyle Türk ihracatçısı için umutları tazelediğine işaret eden Eyyüpkoca, şunları kaydetti: 

"Son 1,5 yıldır Rusya eksenli ciddi bir kriz yaşadık. Bu krizden kaynaklanan ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldık ama son 2 ay görüldü ki,  o krizi bir nebze olsun bertaraf etmiş durumdayız. Önümüzdeki süreçte de gördüğümüz şu ki,  Rusya ciddi anlamda toparlanıyor. Artık Rusya'ya bağlı unsurların yavaş yavaş zayıfladığını ve önümüzdeki sezonda en azından kayıplarımızın büyük bir kısmını telafi edeceğimizi öngörüyoruz. Bunun için hem çok heyecanlıyız hem de ülkemizin ihracatı için gelecek adına ümitvarız." 

Eyyüpkoca, LASİAD'ın bu yıl 6-28 haziranda 5. kez düzenlenen İstanbul Shopping Fest (İSF) ile ilgili toplantılar yaparak, katma değer üretimine ağırlık verdiklerini söyledi.  

Laleli ticaretinin Türkiye ihracatı için önemine atıfta bulunan Eyyüpkoca, "Geçen sene yaptığımız iftarın hemen ardından 3. Laleli Fashion Shopping Festival'i gerçekleştirdik. Bana göre bugün Türkiye'de gerçekleştirilen organizasyonların içerisinde ilk 10'un içerisinde diyebilirim. 27  ülkeden alım heyeti organize ettik, birebir görüşmeler yaptık. Ülkenin  ekonomisine, Laleli ekonomisine ve İstanbul ekonomisine önemli katkılarda bulunduk" dedi. 

Bu yıl aynı kararlılıkla düzenleyecekleri festivalin 24-30 ağustosta yapılacağını aktaran Eyyüpkoca, "Bu yıl yine ağustos ayında konuklarımız aramızda olacak, yine görüşmeler yapacağız.  25 ağustosta da  inşallah festivalimizin açılışını gerçekleştirmiş olacağız ve Türkiye'nin en uzun podyumunu tekrardan kuracağız. Böylelikle  ciddi bir organizasyon gerçekleştireceğiz" bilgisini verdi. 

"Laleli 12 sektörün kümelendiği bir ticaret merkezi" 

Laleli deyince akla sadece tekstil sektörünün gelmediğini anlatan Eyyüpkoca, Laleli'nin 12 sektörün kümelendiği bir ticaret merkezi olduğunu, bunun yanında turizm paydaşlarıyla da çok yakın bir iş birliği içinde olduklarını kaydetti. 

LASİAD'ın Beylikdüzü Tüyap Fuar Merkezi'nde gerçekleşen EMİTT 2015 Fuarı'na katılarak organizasyonlar yaptığını anımsatan Eyyüpkoca, önümüzdeki sene de aynı çalışmaları yineleyeceklerini söyledi. 

LASİAD'ın afet yaşayan ülkelere yardım faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Eyyüpkoca, "LASİAD olarak dünyanın neresinde bir sıkıntı yaşanıyorsa biz de orada, onlarla beraber olacağız. Bu aynı zamanda  Cumhurbaşkanımızın düsturu. Bizler de onun yolunda ilerlemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

"Yeni bir hükümetle ihracat ve istihdama odaklanarak ileriye bakmak istiyoruz" 

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ise, Rusya'yla ticarette yaşanan sıkıntıların önemli ölçüde azaldığını belirterek, Rusya ekonomisindeki iyileşmeye dikkati çekti. 

Gülle, "Rusya'yla ilgili negatif tablonun düzeldiğini görüyoruz. İhracattaki en büyük sıkıntımız satışları miktar olarak artırırken  fiyat olarak düşürüyor olmamız. Böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. İnanıyoruz ki bundan sonraki süreçte, bayramdan sonra, yılın ikinci döneminde her şey çok daha iyi olacak" ifadelerini kullandı. 

Seçim dönemlerinin geride kalmasıyla istikrarın daha kalıcı hale gelmesini umduklarını da söyleyen Gülle, şöyle konuştu: 

"Kolay değil, 1 yıla yakın bir süre içinde 3 seçim atlattık. İnşallah yeni bir hükümet kurulur ve biz de yeni  hükümetle ekonomiyi, ihracatı, istihdamı ve sanayiyi öne alarak yeni yeni projelerle ileriye bakarız. İstediğimiz ülkemizin ekonomisine ve istihdama hizmet etmek"   

Rusya'ya ihracat ilk çeyrekte yüzde 43 gerilemişti 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kayıtlarından derlenen bilgilere göre, geçen yılın ocak-nisan döneminde 1 milyar 981 milyon doları bulan Rusya'ya ihracatta, bu yılın aynı döneminde 723 milyon 852 bin dolar kayıp yaşanmıştı. Hazır giyim sektörü ise bu düşüşten en fazla etkilenen sektörler arasında yer alıyor. 

Türkiye'nin Rusya'ya tekstil ve hammaddeleri ihracatı bu yılın ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 gerileyerek 201 milyon dolardan 115 milyon dolar seviyesine çekilmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir