'Türk firmaları İran'da marka tescili yapmalı'

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, İran'ın taklit ürünlere karşı mücadele konusunda Çin'den daha iyi çalıştığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ONUR SORKUN 

İSTANBUL - Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, İran'da patent konusunda uluslararası entegrasyonun zaman içinde oluşacağını söyleyerek, "İran'da fikri mülkiyet hakları ve uluslararası hukuk tam anlamıyla çalışıyor. Türk firmaları marka tescili yapmalı" dedi. DÜNYA'nın marka tescili hakkındaki sorularını cevaplayan Yamankaradeniz, İran'ın taklit ürünlere karşı mücadele konusunda Çin'den daha iyi çalıştığını belirtti. İran'ın kolay bir pazar olmadığını söyleyen Yamankaradeniz, "Ödeme sistemiyle, ithalat, ihracat rejimiyle pazarları hep bir bütün olarak değerlendirmeliyiz. İran'da bu tam anlamıyla işlemesede, fikri mülkiyet hukukunun işlediğini söyleyebilirim" dedi. İran'da bugün patent konusunda uluslararası entegrasyonun tam olarak sağlanamadığına dikkat çeken Kemal Yamankaradeniz, “Biz firmalara markalarınızı İran'da tescil ettirin diyoruz. İran'da uluslararası hukuk çalışıyor. Hatta orada 4- 5 tane firmamızın taklit ürünleri yapıldı. Dava açan firmalar, davayı kazanıp ürünlerinin taklit edilmesini durdurdu. Fikri mülkiyet hakları şu anda İran'da uluslararası bağlamda çalışıyor. Alt yapısı zayıf ama hukuk anlamında çalışıyor" dedi

Koalisyon süreci uzarsa biz de etki altına gireceğiz

Koalisyon sürecinin, işlerini bugüne kadar pek etkilemediğini, ancak bu durumun devam etmesi halinde etki altına gireceklerini belirten Kemal Yamankaradeniz, “Sonuç olarak karar aşamasında yapılan işler bizimki. Geleceğe dönük olarak insanlar yeni ürünler çıkaracaklar, yatırım yapacaklar, yeni marka çıkaracaklar ki bizim işler olsun. Biz marka tescilin ötesinde, marka ve patent geliştirme şirketine dönüşüm çalışması, teknolojiyi geliştirme şirketi haline gelmeye çalışıyoruz"dedi. 2008 krizini örnek gösteren Yamankaradeniz, iş dünyasının bu günlerde çaba göstermesi gerektiğini söylerken, bunun ciddi bir süreç olduğunu ve bir takım önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Yamankaradeniz, "2008 krizinin diğer ülkelere göre daha iyi atlatılmasının sebebi, 2008 yılında krize karşı şirketlerin bekle gör politikası yerine aksiyon aramaları, krizin diğer ülkelerden daha iyi bir şekilde atlatılmasına neden oldu" dedi. Dolar ve euronun yükselmesinin iş dünyasında motivasyon kaybına neden olduğundan bahseden Yamankaradeniz, yaşanan gelişmelerden endişe duyanlar olduğunu belirtti. "Yeni pazar bulamıyoruz, bunların çalışması var mı yok mu? Bunların hep konuşulması lazım, fırsatlar var" diyen Yamankaradeniz, Türkiye'nin öncelik olarak Avrupa pazarına yönelmesi gerektiğini vurguladı ve "Türkiye'de üretim arttı, yeni ürünler üretiyoruz. Bu ürünler Avrupa pazarında Türkiye'yi daha iyi bir noktaya getirecek" dedi.

Türkiye'de neden patent gelişmiyor?

İnsanların öncelikle ülkemizde Ar-Ge mühendisliği ile üretim mühendisliğinin aynı olmadığını bilmeleri gerektiğini söyleyen Kemal Yamankaradeniz, "Mühendislerin Ar-Ge eğitimi almaları gerekiyor. Örneğin Almanya'da patent dersleri zorunlu olarak verilmektedir. Almanya'dan mezun olan bir Ar-Ge mühendisinin yılda en az bir buluş yapması gerekiyor" dedi. Türkiye'de Ar-Ge merkezlerinde ve teknoparklarda 15-20 bin arasında mühendis çalıştığını söyleyen Yamankaradeniz, "Bu duruma baktığımızda bizim ülkemizde patent başvurusunun 15 bin üzerinde olması gerekiyor" dedi. 2002 yılından bugüne patent başvurusunda büyük bir artış olduğunu söyleyen Yamankaradeniz, "2002 yılında patent başvurusu bin civarında iken 2014 rakamlarına bakıldığında yurtiçi ve yurtdışı toplam patent sayısı 16 bine yaklaştı. Bugüne gelene kadar bir gelişme var tabi ki. Ar-Ge mantığını bu şekilde değiştirebilsek bugünkü patent sayısının üç katına ulaşmış olacağız" dedi.

Turquality'nin 10 yıllık hedefi tutmadı

Turquality ilk kurulduğunda hedefi 10 yılda 10 dünya markasını dünya pazarına sokmaktı. Ancak bugün baktığımızda bu hedefin başarılı olmadığını, fakat bu yolda ilerleyen firmaların olduğunu ama desteğin yetersizliğine değinen Kemal Yamankaradeniz, "Bugün bir firma 10 milyon dolarla bir dünya markası olamaz, bu kaynakları çoğaltmak lazım, belki bir hedef göstermek lazım”dedi. Devlet teşvikinin 50 milyon – 100 milyon dolar olmaması gerektiğini savunan Yamankaradeniz, “Milyar dolarlık olmalı yani insanlara 'korkma devlet yanında yeter ki doğru iş yap' demeli. Ama bunu tabi dürüst ve güvenilir firmalara yapmak lazım, denetimi yapıldıktan sonra bir problem olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuştu. Yamankaradeniz, 10 yılda 10 firmaya yılda 1 milyar lira verilmesi gerektiğini belirterek, "Onlara 'Ben sizden dünya markası olmanızı istiyorum' dense ve denetleme altına alınsa, ülkemizden 10 dünya markası çıkar" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir