10 bin besilik hayvan için ithalat başvurusu

Yaklaşık 1 ayda 25 besici, 10 bin besilik hayvan için ithalat başvurusunda bulundu. İthal hayvanların bu ay içerisinde yurda girmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Besilik hayvan ithalatına izin verilmesinden bu yana 25 besici yaklaşık 10 bin hayvan için başvuruda bulundu. 

Hayvancılık Genel Müdürlüğünce ithalatına izin verilen besilik materyallere yönelik şartnamelerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerine gönderilmesinin üzerinden geçen yaklaşık 1 ayda 25 üretici başvuru yaptı. 

İthal besilik materyal girişinin bu ay içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor

İhalat başvurusunda bulunan besiciler, yaklaşık 10 bin besilik hayvan ithal etmek istedi. İl müdürlüklerine besilik materyal ithalatı başvuruları devam etse de henüz yurda fiilen hayvan girişi gerçekleşmedi. Bakanlığın ithalat izni konusunda bir süre kısıtlaması bulunmazken, Türkiye'ye ithal besilik materyal girişinin bu ay içerisinde gerçekleşmesi öngörülüyor. 

Hayvancılık Genel Müdürlüğünce belirlenen teknik şartnameye göre, etçi ve kombine ırkların saf veya melez erkekleri ithal edilebiliyor, sütçü ırklarla bunların melezleri alınmıyor. Ülkeye giren hayvanların 12 aylıktan küçük ve ağırlıklarının 300 kilogramı geçmemesi, ayrıca kendi ırk özelliklerini taşıyacak hayvanlarda herhangi bir fiziki kusur bulunmaması gerekiyor.  

Seçilecek hayvan üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan küpe ve elektronik kulak küpesi gibi işaret bulunması, ayrıca hayvanın bireysel tanımlama numarası, yaş, cinsiyet ve ırk bilgileri ile uyumlu kimlik belgesi bulunması gerekiyor. Sağlık ve teknik muayenesi yapılmayan, kontrolden geçirilmeyen, seçim heyetince seçilmeyen ve hazırlanan seçim listesinde kulak küpe numarası yer almayan hiçbir hayvanın ithalatına izin verilmiyor. İthal edilecek hayvanların bakanlık tarafından belirlenen sağlık ve teknik şartlara uygun olması koşulu aranıyor. 

En geç 45 gün içerisinde yüklemesinin yapılması gerekiyor  

İthalat için en az 100 baş fiili kapasiteli ve karantinaya uygun işletmesi olan kişi ve firmaların mevcut yerli orjinli besi hayvanı sayısının yüzde 40'ına kadar ithalat başvuruları dikkate alınıyor. İthal edilecek besilik sığırların, ihracatçı ülke topraklarında doğup büyümüş olmaları, seçimi yapılan hayvanların en geç 45 gün içerisinde Türkiye'ye gönderilmek üzere yüklemesinin yapılması gerekiyor.  

İşte besi ithalatı yapılabilen ülkeler:

Avustralya, ABD, Brezilya, Macaristan, Estonya, Litvanya, Letonya, Fransa, Avusturya, Slovakya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan (Lesvos/Midilli, Samos, Rodos, Chios, Kos, Ikaria, Dodekanisa, Kalymnos ve Halki Adaları ve Peloponniso s/Peloponnese/Peloponneso s /Peloponnesus ve Doğu Makedonya ve Trakya Bölgeleri hariç) ve İtalya'dan (Lazio, Toscana, Piemonte, Sicilya, Liguria, Calabria, Campania, Umbria Abruzzo, Molise ve Basilicata Bölgeleri ve Sardunya adası hariç) ithalat yapılabiliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir