18.2 milyon beyannameye ‘kod’ cezası!

Gümrük işlemlerindeki kodlama hatası nedeniyle ihracat-ithalatta dosya başı 130 lira ceza gündemde. Hüseyin GÖKÇE'nin haberi...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE

ANKARA - Gümrük müfettişleri, ihracat beyannamelerinde işlemlerin niteliğine ilişkin kodlamada hata yapıldığını gerekçe göstererek beyanname başına 130 lira civarında idari para cezası uygulamaya başladı. Türkiye’de ihracatçıların yüzde 90’ından fazlasının yanlış kodlama yaptığı kaydedilirken, inceleme yapılan beyannamelerin tamamına ceza kesilebileceği iddia ediliyor.

Gümrüklerde geriye dönük üç yılda kesilen ihracat beyannamesi sayısı 10 milyon
938 bin gibi oldukça yüksek... Uzmanlar ithalat dosyalarının da incelenmesiyle
birlikte bunlara da ceza kesilebileceğini öngörüyor. Böylece ceza riski olan
beyanname sayısı 18.2 milyonu geçiyor. Gümrük Birliği’nin yürürlüğe girdiği 1996 yılından bu yana ihracatçılar, düzenledikleri beyannamelere, ‘diğer’ başlıklı 90 numaralı kodu yazıyor.

Gümrük müfettişlerine göre ise çeşitli kutular ve kodlardan oluşan ihracat beyannamelerinde, 24 numaralı ‘işlemin niteliği’ kısmındaki kutuya, 90 numaralı kod yerine, ticari sözleşmelere ilişkin 11 numaralı kodun yazılması gerekiyor. İhracat beyannamelerine ceza yazılmasına gerekçe olarak ise geçici ithalat rejiminde ticari işlem kodların beyanına ilişkin 2014/1 sayılı genelgeye atıfta bulunuluyor.

Söz konusu kutuya 11 yerine 90 numaralı kodun yazılmasını ‘usulsüzlük’ olarak nitelendiren gümrük müfettişleri, 2019 yılı tarifelerine göre 130 lira idari para cezası uyguluyor.

Türkiye’de ihracatçıların yüzde 90’ının beyannamenin bu kısmına gümrük müfettişlerinin hata olarak gördükleri 90 numaralı kodu yazdığı kaydediliyor.

Bu durumda ihracatçılar geriye dönük 3 yıllık zaman diliminde düzenledikleri gümrük beyannamelerinin neredeyse tamamı için idari para cezasıyla karşı karşıya kalmış oldular. Üstelik gümrüklerde tek pencere sistemine geçilmesinden dolayı bu para cezaları 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren gümrük idareleri tarafından doğrudan vergi dairesine gönderiliyor. Vergi kayıtlarında da firma otomatikman borçlu olarak görülüyor. Ancak firmanın bu durumdan haberi olmadığı için, alması gereken KDV iadelerinden de bu cezalar mahsup ediliyor.

3 yılda 10.9 milyon ihracat, 7.3 milyon ithalat beyannamesi düzenlendi

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de son 3 yıllık zaman diliminde 10 milyon 938 bin 48 ihracat beyannamesi düzenlendi. Aynı dönemde düzenlenen ithalat beyannamesi sayısı ise 7 milyon 315 bin 623 oldu. Böylece potansiyel inceleme kapsamındaki toplam beyanname sayısı ise 18 milyon 253 bin 671 oldu. Konu Türkiye’de faaliyette bulunan gümrük müşavirleri dernekleri tarafından ilgili bakanlıklar ve TİM gündemine taşındı.

MERSİN GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ BAŞKANI HÜSEYİN SARIDAĞ:
KAMUYA BİR KURUŞ BİLE ZARAR VERMİYOR

Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Hüseyin Sarıdağ, ihracat beyannamelerine kodun yanlış yazılmasının kamuya bir kuruş dahi zarar vermediğini, ödenmesi gereken herhangi bir yükümlülüğü azaltmadığını söyledi. Tamamen teknik bir konunun, ihracatçının önünün kesilmesine yol açtığını dile getiren Sarıdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ihracatçının önünün açılması yönündeki uyarılarına rağmen bu yapılanların anlamsız olduğunu kaydetti. Herhangi bir ceza kesilirken, burada kasıt bulunması gerektiğinin altını çizen Hüseyin Sarıdağ, konuyu ilgili makamlara ve TİM’e ilettiklerini ve ihracatın aksamaması için bir an önce çözüme kavuşturulmasını istediklerini bildirdi.

TİM YÖNETİM KURULU ÜYESİ İSMAİL YILMAZ:
SEKTÖRLERİN BUNU KARŞILAYACAK GÜCÜ YOK

TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve OAİB Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, geçmişe dönük beyannamelerle ilgili kesilecek ceza tutarının milyon TL’leri aşacağını belirterek, hiçbir sektörün bunu karşılayacak gücü olmadığını bildirdi. Yılmaz, hatalı yazıldığı belirtilen kodun herhangi bir kayba yol açmadığının altını çizerken, 20 yıldan bu yana aynı şekilde yazılan kodlara müfettiş raporlarıyla yeni yeni ceza kesilmeye başlandığını kaydetti. “Son 20 yıldır beyannamelere aynı kod numarası yazılırken son dönemde bir müfettiş raporu ile ceza kesilmeye başlanmıştır” diyen Yılmaz, konunun acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.