21 İtalyan firması Türkiye'de sağlık işine soyunuyor

Emilia Romagna hükümeti, bölgesindeki 21 İtalyan firmanın Türkiye pazarına güçlü girmesi için Türk firmaları arasında işbirliğini geliştirici çalışmalar yürütüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEDAT ALP

İZMİR - Son yıllarda sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler İtalya’da yerel hükümeti harekete geçirdi. İtalya’nın Emilia Romagna hükümeti, bölgesindeki firmaların Türk pazarına girişlerini sağlamak amacıyla bir proje başlattı. 18 ay sürecek olan proje Ravenna Ticaret Odası tarafından Milano merkezli MDA Consulting Srl. ve İstanbul’da bulunan Sancar Ticari Danışmanlık Ltd. ile birlikte yürütülüyor. Projenin ilk ayağı olarak Bologna, Ferrara, Ravenna ve Forli Cesena’da “Türk sağlık sektörü ve işbirliği olanakları” seminerleri düzenlendi. MDA Consulting CEO’su Tiziano Furlan tarafından gerçekleştirilen seminerler sonrasında projeye katılım için başvuran 39 firma ile bire bir görüşmeler gerçekleştirildi ve projeye uygunlukları değerlendirildi. Uygun bulunan 21 firma için pazara giriş strateji raporları hazırlandı. 

Projenin bir sonraki aşaması İtalyan firmalar ile Türk firmalar arasında ikili görüşmelerin gerçekleştirilmesi. Projeye katılan ve sağlık sektörünün çeşitli kollarında faaliyet gösteren her bir firma, yapısına ve talebine uygun Türk firmalar ile bir araya getiriliyor. Firmalar tıbbi atıklardan enerji üretimi, sağlık sektörüne yönelik yazılım, tartılı hastane yatakları, ortopedik malzemeler, fizik tedavi ve rehabilitasyon gereçleri, medikal donanımlar, dişçilik gereçleri, nükleer tıp alanlarında faaliyet gösteriyor. Her biri alanında uzman firmalardan yatırım yapmayı düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. 

İtalyanlar hayranlıkla izliyor 
Sağlık sektöründe yapılan reformların ve son yıllarda gerçekleştirilen yatırımların bu alanda faaliyet gösteren İtalyan firmalar tarafından hayranlıkla izlendiğini söyleyen MDA Danışmanlık CEO’su Tiziano Furlan “Genç ve dinamik nüfus, sağlık bütçesindeki artış, kaliteli hizmet gereksinimi, yeniliklere ve işbirliğine açık firma ve kuruluşlar, yetişmiş ve dinamik iş gücü, gelişmekte olan pazarlara yakınlık, planlanan yatırımlar, Ar-Ge teşvikleri gibi faktörler Türkiye’de işbirliği kurmayı ve yatırım yapmayı cazip kılıyor” açıklamasını yaptı. Sancar Ticari Danışmanlık Genel Müdürü Adnan Tolga Sancar da, “Öncelikle firmaları yatırım yapmaya teşvik ediyoruz. Ülkenin yatırım avantajlarını ve sağlık sektörünün sunduğu iş olanaklarını anlatmaya çalışıyoruz. Projeye dahil olan İtalyan firmaların her biri alanında uzman önemli bilgi birikimleri ve yatırım yapma kapasiteleri olan firmalar. Türkiye’de de bu bilgi birikimlerinden faydalanmak isteyen ve ortak yatırım düşünen birçok firma mevcut. Amacımız iki tarafı bir araya getirmek” diye konuştu.

Mirandola kümelenmesinin yıllık cirosu 400 milyon euro
Emilia Romagna Bölgesi’nde sağlık sektöründe 4 binin üzerinde firma faaliyet gösteriyor. Sektörde toplam çalışan sayısı 21 bin 427. Bölgedeki firmaların yüzde 39,2 biyomedikal, yüzde 51,5’i ilaç, yüzde 9,4 sağlık ürünleri ve kozmetik alanında çalışıyor. Modena’da 70 firmanın katılımıyla oluşturulan Mirandola Biyomedikal Kümelenmesinin yıllık cirosu 400 milyon euro. Dünyaca ünlü ortopedi hastaneleri bu bölgede faaliyet gösteriyor. Sağlık sektöründe Türk İtalyan işbirliği de 1961 yılında Emilia Romagna Bölgesi’nin önemli ortopedi hastanelerinden biri olan Rizzoli ile başlıyor. 1961’de Gülhane Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği kurulduğunda teknisyenler ve ortopedi ve travmatoloji uzmanlarından oluşan bir grup dönüşümlü olarak İtalya’da Rizzoli Enstitüsü’ne eğitime gönderiliyor. Bu eğitim programı 1966 yılına dek sürüyor ve Gülhane Protez-Ortez Atölyesi küçük bir ünite olarak hizmete giriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir