25 firmayla enerji ve bilişim için geldi

İrlanda Ticaret Bakanı 25 firmayla Türkiye'ye geldi. Bakan Türkiye’de 40 milyar euroluk potansiyele sahip enerji sektörüne girmeyi ve bilişim sektöründe ise birikimlerini paylaşmak istediklerini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İrlanda Ticaret ve Kalkınma Bakanı Joe Costello T.D.’nin liderliğindeki Enterprise Ireland ticaret heyeti, iki ülke arasındaki ticareti artırmak hedefiyle Türkiye’ye geldi. İki gün sürecek ziyarete 25 firma katılıyor. Heyet yarın Ankara’ya geçerek Bakanlık düzeyinden temaslarda bulunacak.

İki ülkenin bilişim, ilaç ve enerji sektörleri arasındaki ilişkiyi geliştirmeyi amaçlayan temaslar Bakan’ın Avea’yı ziyareti ile başladı. Adı açıklanmayan İrlandalı bir firma ile Avea arasında yatırım anlaşmasının imzalandığı ziyaret sonrası gazetecilerle buluşan Bakan, soruları yanıtladı.

Google, Facebook, Microsoft gibi dev teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan bir ülke olduklarını ve bu deneyimi Türkiye ile paylaşmak istediklerini söyleyen Bakan, Türk firmaları ile özellikle bilişim, enerji ve ilaç sektörlerinde ortaklıklar kurmayı hedeflediklerini kaydetti. Türkiye’nin AB üyeliğini her zaman desteklerini de bildiren Costello yarın Türkiye’nin AB müzakereleri kapsamında reforma gitmesi gereken "atık su" konusunda Çevre Bakanı ile bilgi paylaşacak.

Enerjide 40 milyar euro potansiyel var
   
Asya pazarının kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Kalkınma Bakanı, Türkiye’nin Asya ile olan ilişkilerinden faydalanarak bu bölgeye girmeyi planladıklarını bildirdi. Dış pazara tek başına çıkamayacak başarılı firmalarını Enterprise Ireland ajansı aracılığı ile tanıttıklarını aktaran Bakan, krizden etkilenen İrlanda’nın eskisi kadar olmasa da "Kelt Kaplanı" ünvanını koruduğunu söyledi.

Ticaret ve Kalkınma Bakanı, Türkiye’ye geleneksel santral yatırımları yapmak istediklerini kaydederken, Enterprise Ireland ajansının Türkiye Direktörü Kevin Buckley de  Türkiye’nin enerji ihtiyacının 40 milyar euroluk bir pazar oluşturduğunu, bu potansiyeli değerlendirmek istediklerini dile getirdi.  Buckley de iki ülke arasındaki toplam ticaret hacminin 1 milyar euro olduğunu, bunun 650 milyon eurosunun İrlanda'nın, 350 milyon eurosunun da Türkiye'nin ihracatından oluştuğunu kaydetti.

Buckley, her yıl yeni kurulan 70-100 şirkete destek olduklarını, geçen yıl 17 milyon euro destek verdiklerini belirterek, ''Fonlarımızın toplamı 750 milyon euro. Bu yatırımları teşvik etmek için cesaret verici. Hazırda 10 milyon euroluk yatırım teşvikimiz var. Yabancı yatırımcıları çekmek için bu fonu oluşturduk. Türk yatırımcılar için de geçerli'' dedi. İrlandalı enerji devi ESB’nin bu kapsamda hali hazırda Ankara’da bir ofis açmış olduğunu söyleyen Buckley, enerji sektöründe yatırımların devam edeceğini öne sürdü.

Avea’ya yatırım ortağı geldi

Costello ‘nun ilk durağı Avea oldu.  İsmi verilmeyen bir İrlandalı firma ile Avea arasında yatırım ortaklığına gidileceğini kaydeden Bakan, anlaşmanın GSM şirketlerinin kapsama alanını en ücra köşelere dek taşıyabilecek yeni bir teknoloji ile ilgili olduğunu bildirdi.  Teknolojide niş pazarların yatırıma açık olduğunu gördüklerini kaydeden Bakan beraberindeki firmalar ile bu potansiyeli değerlendirecek anlaşmalara imza atacaklarını kaydetti.  Avea CEO’su Erkan Akdemi de, görüşmelerin verimli geçtiğini bildirerek yatırım ve teknoloji konusunda yenilikçilik peşindeyiz dedi.  

ING, İrlandalı gözüyle Türkiye’yi anlattı

ING Bank’ın İrlandalı yöneticisi ile de temas kuran Bakan, İrlandalı bakışıyla Türkiye’nin nasıl bir algıya sahip olduğunu görmek için bu görüşmeyi gerçekleştirdiklerini kaydetti. Gazetecilerle toplantısının ardından Eczacıbaşı Holding’in ofisinde ilaç firmaları ile görüşecek olan Bakan, heyetlerinde 10 ilaç firması ile yeni ortaklık anlaşmaları imzalanmasına ön ayak olacak.  Koç Holding, Süzer Grup, Nural Holding, Efes, Coca Cola ve Güral Porselen ile de görüşmeleri olduğunu bildiren Bakan, Güral Porselen’in şimdiden bir bilişim anlaşması imzaladığını dile getirdi.

FATİH projesinden haberdarız

Gazetecilerin sorusu üzerine FATİH projesinden haberdar olduklarını söyleyen Costello, bu konuda bir girişimimiz olmadı. Bir daha ki ziyaretimizde bu konuyu değerlendirmeyi umarız dedi.

Heyet dahilinde Türkiye’ye gelen firmalar:
 

AdaptiveMobile
Altobridge
brite:bill
boxPAY
Dairymaster
EirGen Pharma Ltd
Eolas International Research
Equiendo
ESB International (ESBI)
Ezetop
Fehily Timoney and Company (FTC)
Kells Stainless Limited
Kilroys
Lifes2good
Openet
PM Group
Portwest
Prodieco Pharmaceutical Components
Tango Telecom
Wellclever




 

Bu konularda ilginizi çekebilir