2.5 milyar dolarlık ihracata, Rusya barajı

Rusya, uluslararası TIR sisteminden çıktı ve dün geceden itibaren ülkeye giren bütün TIR'lardan ek ücret almaya başladı. Nakliyeciler tepkili

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Uluslararası TIR sisteminden çıktığını açıklayan Rusya, dün geceden itibaren ülkeye giriş yapan tüm yabancı TIR'lardan ek teminat ücreti almaya başlayınca hem Avrupalı hem de Türk nakliyecilerden tepki gördü.

Ek ücret TIR başına malın cinsine göre 130 dolar ile 1200 dolar arasında değişirken, konuyla ilgili DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, özellikle Türk taşımacılarının ve ihracatçıların bu yeni uygulamadan büyük darbe alacağını dile getirdi. Türkiye’den Rusya’ya yıllık 2.5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını belirten Şener, 2012 yılında Türkiye’den Rusya’ya 30 bin TIR’ın giriş yaptığını ve bu TIR’ların yaklaşık 11 binin Türk firmalarına ait olduğunu söyledi. Şener, hem Türkiye’nin hem de Rusya’ya ihracat yapan diğer ülkelerin kara büyük tepki gösterdiğini ve Rusya’dan geri adım atmasını beklediklerini kaydetti.
 
Geri adım atılmazsa eylem yolda
 
Rusya Gümrük İdaresi’nin aldığı bu karara isyan eden Avrupalı ve Türk sektör temsilcileri, 15 Kasım’da Türk ve Rus yetkililerin İstanbul’da yapacağı görüşmeye kilitlendi. Rusya Gümrük İdaresi ve Türkiye Ulaştırma Bakanlığı temsilcileri arasında yapılacak toplantıya Uluslararası Karayolu Nakliyeciler Birliği (IRU) yetkilileri de katılım gösterecek. Fatih Şener, yapılacak toplantıda Rusya’nın geri adım atmaması halinde Türk ve Avrupalı TIR’ların Rus sınır kapılarında eylem yapmayı planladığını açıkladı. 18 Kasım’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir görüşme yapacağını ifade eden Şener, Erdoğan’dan bu konunun da gündeme alınmasını ve çözülmesini isteyeceklerini belirtti.
 
TIR sistemi nasıl işliyor?

Uluslararası taşımalarda ülkelerin sigorta kapsamında taşıma yaptığını anlatan Fatih Şener, TIR sistemi olarak adlandırılan bu uygulamada her ülkede kefil kuruluşlar olduğunu belirtti. Şener, Türkiye’de TOBB, Rusya’da ise  ASMAP’ın TIR karnesi satışlarını gerçekleştirdiğini belirterek, bu fonun Cenevre’den yönetildiği bilgisini verdi. TIR sisteminde risklerin fazla olduğunu öne süren Rusya, başlattığı yeni uygulamada ise TIR’ların kendi ülkelerinden getirdikleri sigortayı geçersiz sayıyor, Rusya’dan sigorta almalarını zorunlu kılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir