250 firmayı üye yapana 2 bin dolar

TOBB ve TİM gibi işbirliği kuruluşlar, üyelerini e-ticaret platformlarına toplu üye yapmaları halinde hibe desteği alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanlığının, iş birliği kuruluşlarının üyelerini e-ticaret platformlarına toplu üye yapmaları ve bundan doğan maliyeti ödemeleri halinde, ödemenin yüzde 80’ini hibe olarak iş birliği kuruluşuna iade edeceği bildirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi iş birliği kuruluşlarının üyelerini, Bakanlık tarafından ön onay verilen e-ticaret platformlarına toplu üye yapmaları ve bundan doğan maliyeti ödemeleri halinde, ödemenin yüzde 80 inin hibe olarak kuruluşa geri verileceği belirtilerek, her bir şirket için işbirliği kuruluşlarına e-ticaret sitesi başına yıllık en fazla 2 bin dolar destek sağlanacağı vurgulandı.

İş birliği kuruluşunun bu desteği kullanabilmesi için bünyesindeki en az 250 firmayı, belirlediği e-ticaret platformuna üye yapması gerektiği ifade edilerek, kuruluşun kendi seçeceği 5 e-ticaret platformuna toplu üyelik yapabileceğinin altı çizildi.

E-ticaret platformuna toplu üyeliklerine yönelik verilen destekle ilgili ayrıntıların kamuoyu ile paylaşıldığı "e-Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği"nin basın tanıtımı toplantısı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci nin katılımıyla Çırağan Sarayı nda gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, artık firmaların birbirlerini rahatlıkla online platformlar üzerinden bulabildiğini kaydederek, ihracatçıların bu dönüşüm sürecini yakalamasının hedeflerine ulaşmalarında oldukça önemli olduğunu söyledi.

Küresel ekonomide şu an önemli olan meselenin "En iyi ürünü üretmek değil, dünyanın dört bir yanındaki alıcılara o ürünü pazarlayabilmek" olduğunu dile getiren Büyükekşi, "Bugün bir ticaret heyetinde en fazla 50 firmaya, bir fuarda 500 alıcıya ulaşabilirken, bir e-ticaret sitesi vasıtasıyla milyonlarca potansiyel müşteriye ulaşabiliyoruz. İşte buradan hareketle 67 bin ihracatçının temsilcisi olarak bu projede iş birliği kuruluşu olarak yer almak bizler için gurur kaynağı." diye konuştu.

Büyükekşi, e-ticarete entegre olmuş KOBİ lerin yüzde 97 sinin ihracat yaptığını ifade ederek, bu oranın diğer KOBİ lerde yüzde 2 ila yüzde 28 arasında değiştiğini aktardı.

KOBİ lerin e-ticarete ne kadar entegre olursa ihracatlarının o kadar arttığını, daha çok ürettiğini, daha fazla istihdam sağladığını anlatan Büyükekşi, bu ölçekteki firmaların yüzde 38 inin dijital teknolojiye ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadığını bildirdi.

"İhracatta sürekli ve kalıcı artış yakalayacağız"

Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı nın uzun bir süredir firmalara, e-ticaret sitelerine üyelikleri doğrultusunda destek verdiğine değinerek, "İhracatçılarımız veya ihracata başlamayı düşünen firmalarımız bu sitelere üye oluyor. Ve Bakanlığımızın bu desteğinden faydalanıyorlar. Ancak veriler, desteğe rağmen e-ticaret bilincinin firmalarımızda henüz tam olarak yerleşmediğini ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

Bu noktada yeni bir çalışma başlatıldığını dile getiren Büyükekşi, e-ticaret sitelerine üyelikte firmaların bireysel hareket etmeleri yerine iş birliği kuruluşları üzerinden toplu hareket etmelerinin kararlaştırıldığını aktardı.

Büyükekşi, bu kararın ardından kendilerinin de TİM olarak birtakım çalışmalar yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Uluslararası arenada kabul görmüş 3 e-ticaret sitesiyle anlaşmaya vardık. Bunlar, Alibaba, Kompass ve Turkish Exporters. Bu firmaların temsilcileri şuan bizlerle. Ve birazdan protokol imza törenimiz olacak. Hedefimiz, kısa bir süre içerisinde toplamda 10 bin firmamızın e-ticaret sitelerinde yer alması. E-ticaret siteleri, sadece ihracatçılarımızın yeni pazarlara ulaşmasını sağlamayacak. Bunun yanında hem mevcut ihracatçılarımızın ihracatında sıçrama göreceğiz. Hem de yeni firmalarımız ihracat ailesine katılacak. Böylece, sürekli ve kalıcı bir artış yakalayacağız."

"Türk KOBİ'ler dünyaya açılacak"

Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat, Türk KOBİ lerin yeni pazarlara erişimini sağlamak, dijital dönüşümlerine ve geleneksel ihracattan e-ihracata dönüşümlerine katkı vermek amacıyla projenin gerçekleştirildiğini söyledi.

Erpolat, desteğin önemine değinerek, "Bu destekle Türk ihracatı şahlanacak, Türk ihracatçılara yeni pazarlar açılacak. Türk KOBİ lerin dünyaya açılma süresi hızlanacak." dedi.

Türk KOBİ lerin dünya standartlarında ürünler ürettiğini, gelişmiş ülkelere göre e-ticaret ve e-ihracatta büyük gelişme alanlarının bulunduğunu dile getiren Erpolat, Türk KOBİ lere kar marjı yüksek ve önemli pazarlar açabileceklerini bildirdi.

Turkish Exporter Genel Müdürü Ali Gazel, bu desteğin e-ticaret alanında Türkiye de yeni bir dönem başlattığını belirterek, şunları söyledi:

"Ekonomi Bakanlığımız desteğini yüzde 80 e yükseltti ve doğrudan desteği vermeye başladı. Binlerce ihracatçı aynı anda e ticaret hedefine yönlendirilmesi farkındalığı artırdı. Desteğin dahil edilmesiyle birlikte ihracatçılarımıza yüzde 90 oranda indirim sağlandı. Desteğe olan ilgi üst düzeyde. Henüz kulaktan kulağa duyulmasına rağmen bizlere çok sayıda telefon geldi. E-ticaretle ihracatçılar yılın tüm gününde ve bütün saatlerinde ihracat yapabilecek."

Kompass.com Türkiye Ülke Müdürü Selim Tezel de anlaşmanın Türk KOBİ lerin ihracatına büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Etkinlikte, TİM in söz konusu "toplu üyelik desteğinden" faydalanmak için belirlediği "Alibaba.com", "kompass.com" ve "turkishexporter.net" isimli internet siteleri ile TİM arasında iş birliği anlaşması imzalandı.