ABD ile ticarette açık azalıyor

Turkic–American Convention’da konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, yaptıkları çalışmaların ABD-Türkiye ilişkilerini olumlu etkilediğini ve Türkiye aleyhine olan dış ticaret açığını gerilettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON (DÜNYA) - Aralarında 4 senatör, 39 Temsilciler Meclisi üyesi, 4 Türk milletvekili, Senato ve Kongre çalışanları, bakanlık yetkilileri, Türk dünyasından ve ABD’den büyükelçiler, düşüşünce kuruluşları ve üniversitelerden uzmanlar bulunduğu, Türk dünyasından ve Amerika’dan birçok önemli işadamının katıldığı Turkic- American Convention, ABD’nin başkenti Wasginhton’da gerçekleştirildi. Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) ve Türk Amerikan Birliği’nin (TAA) düzenlediği Turkic–American Convention’da konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türkiye’nin ABD ile olan ticaretinde önemi gelişmeler yaşandığını söyledi. TUSKON olarak son 3 toplantıyı desteklediklerini kaydeden Meral, “Bu toplantılara çok sayıda senatör ve milletvekili katılıyor. Çünkü bir anlamda onların da seçmen tabanıyla buluşmasını sağlıyoruz” dedi. 

Meral, Türkiye-ABD ilişkilerinin de bundan çok olumlu etkilendiğini belirterek, şöyle konuştu: “2011 yılında ABD ile 9.4 milyar dolarlık dış ticaret açığı veriyorduk. Bu rakam 2013’te 5.4 milyar dolara düştü. TUSKON olarak neden buradayız? Çünkü, ABD dünya ekonomisinin dörtte biridir ve dünyanın en büyük ithalatçısıdır. Dünyadaki en büyük yabancı yatırımcı ABD’li işadamlarıdır. Geçen yıl ABD’liler 370 milyar dolarlık küresel yatırım yaptılar ve bu ülkeye de 150 milyar dolarlık küresel yatırım geldi. ABD son dönemde kaya gazını keşfetti ve enerji maliyetlerini düşürdü. Bizim üyelerimiz de kaya gazı konusunda yatırım yapmaya istekli. ABD’de de 21 tane Türk-ABD ticaret odası kuruldu ve bu sayede işadamlarımız daha verimli ikili iş görüşmeleri yapabiliyor. Düşünün ki bu organizasyonla 48 eyalette program yapılabiliyor ve bu da bizim diasporamız açısından son derece önemli. Biz de burada ABD’nin kapısını Türk iş dünyasına açmaya çalışıyoruz aynı şekilde ABD’li işadamlarının Türkiye’ye açılmasına da destek oluyoruz. Türkiye ile ABD arasında askeri ve siyasi stratejik işbirliğini, ticarete ve yatırıma yaymak bu şekilde olacak.” 

Bünyesinde 240 dernek var 

Turkic American Alliance Başkanı Faruk Taban da, ABD genelinde 6 federasyonda birleşen 240 derneğin çatı örgütü olarak çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: “2010’dan beri yıllık kongre yapıyoruz. Üyelerimiz, kültür ve diyalog merkezleri ile işadamı derneklerinden oluşuyor. Devlet ricaline yıllık sunumlar yapıyoruz. 2013’teki kongreye, bin 200 kişi, 8 senatör, 40 kongre üyesi, 25 büyükelçi ve 20 Türk parlamenter katılmıştı. 50 eyaletin 48’inde meclis resepsiyonu düzenledik. Ayrıca, çok sayıda da kültür festivali ve Türkiye gezileri organize ettik. 4 binden fazla üst düzey ABD’liyi Türkiye’de ağırladık. Türkiye ve Türki Cumhuriyetler’den burada yaşayanları en iyi şekilde temsil etmeye ve bir güç oluşturmaya çalışıyoruz.” 

‘Devlet destekli değiliz, rahatız’ 

Taban, 8-9 Nisan tarihlerinde düzenlenen Turkic American Convertion’a her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’den siyasileri davet ettiklerini belirterek, “Bütün siyasi partilere davet yaptık. Ancak, 3 tane CHP milletvekili ve Bağımsız Milletvekili Hakan Şükür katılıyor. Aslında ABD’ler için Türkiye’den gelenlerin pek önemi yok. Onlar gelip katılırsa önemli ABD’lerle tanışabiliyorlar. Biz, tabii ki Türkiye’den davet etmeye devam edeceğiz. Bizim faaliyetleriniz tamamen sponsorluklar ve kendi kaynaklarımızla gerçekleşiyor. Devlet destekli bir iş yapmıyoruz ve o nedenle de bir aksama olmuyor ve rahatız” dedi. Taban, bu yılki toplantılara Kazakistan’dan, Azerbaycan’dan ve Türkiye’den 60’a yakın işadamının da katıldığını vurguladı. 

‘Ortaklık iyidir ama dostluk daha iyidir’ 

“Seçim bölgemdeki Türk-Amerikalı dostlarım benim için çok önemliler, benimle birlikteler ve onlar sayesinde bugün ben de sizlerin arasındayım” diyen Teksas Milletvekili Al Green, Türkiye dışında yapılmış en büyük ‘Türk Merkezi’nin de kendi seçim bölgesinde olduğunu belirtti. Green, sözlerine şöyle devam etti: “Ortaklık iyidir, ilişkiler iyidir ama dostluk daha da iyidir. Bizim bugün burada yaptığımız birkaç yıl önce kurulan dostluğumuzun nesillere aktarımıdır. Dostluk, siyasi, politik çalkantıların, ekonomik iniş-çıkışların yaşanmasına karşın bizi birlikte tutandır. Her şey ters yüz olsa da dostluğumuz bizleri hep bir arada tutacak değerimizdir. Biz dostluğumuzu yaşatarak dünyada yardıma ihtiyaç duyan insanlara birlikte daha güçlü yardım elimizi uzatabiliriz.” 

‘Türkler çok çalışkan, adaptasyon sorunu yaşamıyorlar’ 

New York Milletvekili Hakeem Jeff ries ise, ABD’deki en büyük Türk-Amerikan okulunun kendi seçim bölgesinde olduğunu açıkladı. Türk insanının New York şehrinin mozaiğinde en önemli yapıya sahip olduğunu dile getiren Jeff - ries, “Türkler, çalışkan, aile ve ahlaki değerleri güçlü, içinde bulunduğu topluma adaptasyon sorunu yaşamayan bir millet. Amerika ve dünya genelinde Türklerin, Türkiye ile ABD arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerin önemini anlamış, geliştirmesi için katkıda bulunduklarını görüyorum” dedi. 

“Tarihi zenginliği bir tarafa, Doğu ile Batı medeniyetlerinin din, kültür, dil ikliminde harika bir ülke olarak kurulmuştur Türkiye” diyen bir diğer Teksas Milletvekili Henry Cuellar, günümüzde artık Türkiye’nin ABD için öneminin sadece stratejik, askeri veya enerji koridoru olmasından değil, bölgesel olarak bulunduğu konumu gereği üstlenmiş olduğu doğal sorumluluğundan da olduğunu ifade etti. 

Türkiye’yi daha önce ziyaret ettiğini hatırlatan Cuellar, “Yeniden gideceğim sizlerin sayesinde. Bildiğiniz gibi Harmony Okulu Teksas eyaletinde inanılmaz başarılara imza atıyor. Gençlerimizin, çocuklarımızın eğitimine yaptığı katkıdan dolayı Harmony Türk-Amerikan okuluna teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Konuşmasında eski milli futbolcu Hakan Şükür’e teşekkür eden Cuellar, “Futbol dünyamıza katkılarından dolayı size ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Ve bugün de iki ülke parlementerleri arasında dostluğun gelişmesine katkından dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Teksas Milletvekili Sheila Jackson Lee de, bugüne kadar Türkiye’nin hem startejik konumu, hem NATO’daki yapıcı rolü hem de ABD askerlerine yardıma ihtiyaç duyduğu zamanda yardım ederek sağladığı desteğe dikkat çekti. Lee, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün bu ilişikleri daha da sağlam yapabilecek kültür, eğitim, öğrenci değişim fırsatlarını değerlendirmeliyiz. Biz ilişkilerimizi güçlü tutarak dünyaya demokrasinin gelişmesinde, emniyetin sağlanmasında ve barışın tesisinde olumlu katkılar sağlayabiliriz. Türk-Amerikan Birliği’ne huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.” 

Türk girişimciye Arizona’dan davet var 

ABD Kongre üyesi Paul Gosar, Arizona’da hızla gelişen bir ekonomi olduğunu ve ciddi iş fırsatları bulunduğunu belirterek, Türk işadamlarını bölgesine davet etti. Bir başka kongre üyesi Xavier Bacerra ise, enerji ve jeopolitik konuların ABD’liler için giderek daha önemli hale geldiğini belirterek, Türki ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini, ABD’de yaşayan Türklerin de bu konuda çok önemli köprü görevi göreceğini anlattı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir