ABD'den gelen pamuğa damping soruşturması

Türkiye ABD menşeli pamuk ithali hakkında damping soruşturması başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'den geçen yıl 500 milyon dolar değerinde pamuk ithal eden Türkiye, ABD'den yapılan ithalat hakkında damping soruşturması başlattı. Küresel pamuk fiyatlarının gerilediği göz önüne alındığında, ABD aleyhine son yıllarda başlatılan bu üçüncü soruşturma küresel pamuk ticaretinde gerilimin arttığına işaret ediyor.

ABD pamuğunun en büyük müşterisi olan Türkiye geçen yıl 1.1 milyon balya ABD pamuğu ithal etti. Bir balya yaklaşık 226 kilogram pamuktan oluşuyor.

ABD Ulusal Pamuk Konseyi (NCC) Pazartesi günü yayımladığı açıklamada Ekonomi Bakanlığı'nın 18 Ekim'de başlattığı soruşturmanın Türkiye pamuk sektörü tarafından talep edilmediğini belirterek bu durumu 'sıradışı' olarak niteledi.

NCC, Türkiye'nin daha önce benzer soruşturmalarda hızlı karar aldığına dikkat çekerek, Türkiye'nin 18 Ekim tarihinden itibaren 37 gün içinde ABD'li ihracatçılardan konu hakkında bilgi talebinde bulunduğunu belirtti.

Pamuk fiyatları bu yılki dünya üretiminin rekor düzeyde fazla vereceğine yönelik tahminler ve dünyanın en büyük tekstil pazarı Çin'den gelen talebin azalmasına paralel olarak Mayıs ayından bu yana yüzde 30'a yakın gerileyerek pamuk üreticileri için zorluk yaratıyor.

Ayrıca pamuk ticareti yapan büyük ülkeler arasında gerilim de artıyor. ABD Pamuk Konseyi bu ay Çin'i tarım politikalarında yaptığı değişikliklerle uluslararası ticaret kurallarını çiğnemekle suçladı.

ABD'den ithal edilen pamuk hakkında bu kadar büyük ölçekli bir soruşturma daha önce Peru tarafından başlatılmıştı. Peru 2012-2013 yılları arasında ABD'li üreticilere yapılan olası telafi ödemeleri ve damping iddialarını araştırmıştı.

ABD, Brezilya ile arasında pamuk ticareti hakkındaki 10 yıldır devam eden anlaşmazlıkta ithalatı kısıtlayıcı tedbirler almaması için Brezilya'ya 300 milyon dolar ödemeyi bu ay kabul etmişti.
              
        

Bu konularda ilginizi çekebilir