ABD'den ticaret heyeti geliyor

Eyaletin Ticaret Bakanı Smith başkanlığındaki heyet, İstanbul'da bu hafta temaslarda bulunarak, Türkiye ile iş ilişkilerini artırmanın yollarını arayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'nin Indiana eyaletinden, eyaletin yeni atanan Ticaret Bakanı Victor Smith'in başkanlığındaki bir heyet, ABD ve özellikle de Indiana eyaletiyle Türkiye arasındaki iş ilişkilerini artırmak için bu hafta Türkiye'de çeşitli temaslarda bulunacak.
Heyette, başarılı çalışmalarıyla Indiana eyaletinin en gözde işadamlarından biri olan ve adeta "Türkiye'nin ticaret temsilcisi" gibi çalışan Ersal Özdemir de bulunuyor.
 
Keystone şirketler grubu başkanı ve sahibi Özdemir, eyaletin "Türk dostu" yeni valisi Mike Pence tarafından Eyalet Ticaret Bakanlığı görevine atanan Victor Smith'in, daha göreve gelir gelmez Türkiye'ye ilk ziyaretini düzenleyeceğini belirtti.
"Amacımız Türkiye ile ABD, özellikle de tabii Indiana eyaleti ve Türkiye arasındaki iş ilişkilerini güçlendirmek" diyen Özdemir, eyaletin ticaret bakanının geniş yetkilere sahip olduğunu, dolayısıyla ABD'de iş kurmak isteyen Türk firmalarına teşvikler sağlama imkanının bulunduğunu kaydetti.
Smith'in ziyaret sırasında ABD'ye ilgi duyan firmalarla görüşmeler yapmayı planladığını ifade eden Özdemir, bu bağlamda çeşitli randevular tertiplediklerini, yarın İstanbul Rotary Kulübü'nde Türk Amerikan İşadamları Derneği, İstanbul Ticaret Odası ve Sanko, Arçelik gibi birkaç büyük şirketle toplantılar yapacaklarını bildirdi.
Eyaletin Ticaret Bakanı Smith'in de burada bir konuşma yapmasının öngörüldüğünü dile getiren Özdemir, mümkün olduğu kadar çok şirketle görüşmeye çalışacaklarını belirterek, ABD'de iş yapmaya ilgi duyan tüm şirketleri bu buluşmaya davet etti.
Daha şimdiden bir iki Türk şirketinin Indiana'ya ilgi duyduğunu ve gelecek ay iki şirketin eyaleti ziyaret edeceğini anlatan Özdemir, amaçlarının bu temasları artırmak ve ABD'ye açılmak isteyip de bunu nasıl yapabileceğini düşünen şirketlere yol göstermek olduğunu kaydetti.
Özdemir, heyetin temasları çerçevesinde gelecek perşembe günü Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile de biraraya gelmeyi planladığını söyledi.
Heyette, Indianapolis kentinin Ticaret Odası Başkanı'nın da yer aldığını kaydeden Özdemir, 28 Şubat Perşembe günü İstanbul'da başlayacak Genç Başkanlar Organizasyonu (Young Presidents Organization-YPO) Global Liderlik Zirvesi'ne katılan bazı şirketlerin yöneticileriyle de görüşmelerin planlandığını ifade etti.
Özdemir, bir soru üzerine, hem Türk hem de YPO'nun Indiana'dan üyesi olması dolayısıyla heyete katılması için davet aldığını, heyete Türkiye'deki temaslarında yardımcı olmaya çalıştığını belirtti.