Ayakkabı ithalatı 47 milyon dolara indi

Ocak 2015'te ayakkabı ithalatı önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53 düşüşle 47 milyon dolara indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, ocak ayında ayakkabı ithalatının önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53'lük düşüşle 47 milyon dolara inerken, ihracatın 57 milyon dolarla ithalatın önüne geçtiğini bildirdi. 

Çetin, yazılı açıklamasında, yerli üreticiyi korumak amacıyla ithal ayakkabıya getirilen ek vergi sonrasında ithalatın yüzde 50 civarında düştüğünü, buna karşın ihracatın yüzde 2 civarında arttığını aktardı. 

Ek verginin mimarı olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye verdikleri sözü yerine getirdiklerine işaret eden Çetin, Türkiye ihracatının ağır kayıplar verdiği bir ortamda ayakkabı sanayinin büyük başarı gösterdiğini, Türkiye'nin en çok ayakkabı ithal ettiği Çin'de çok keskin düşüşler yaşandığına dikkati çekti. 

Ocak 2014'te 101 milyon dolar olan ayakkabı ithalatının 2015'in aynı ayında yüzde 53 düşüşle 47 milyon dolara indiğini belirten Çetin, aynı dönemde ihracatın 57,2 milyon dolara çıkarak 12 yıl aradan sonra ilk kez ithalatın önüne geçtiğini vurguladı. 

İthalatta ortalamada yüzde 50 civarında düşüş var

Türkiye olarak Çin'den 2014 ocak ayında 55,7 milyon dolarlık ayakkabı ithalatı gerçekleştirdiklerini ifade eden Çetin, şunları kaydetti: 

"Ocak 2015'te ise Çin'den yapılan ayakkabı ithalatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68,2 düşerek 17,7 milyon dolara geriledi. Aynı şekilde ikinci sıradaki Vietnam'dan gerçekleştirilen ithalat ise yüzde 38'lik kayıpla 17 milyon dolardan 10,4 milyon dolara indi. En çok ithalat yaptığımız ilk 10 ülkeye baktığımızda Endonezya'da yüzde 64,3, Hindistan'da yüzde 18,4 Kamboçya'da ise yüzde 56,8'lik düşüş gözlemliyoruz. Sonuç olarak ithalatta ortalamada yüzde 50 civarında düşüş var. TİM verilerine göre, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 13 düştüğü bir şubat ayında biz yüzde 2'lik bir artış yakaladık. Tüm bu veriler ithalata getirilen ek vergilerin doğruluğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Kendi payımıza, hükümetin en önemli hedeflerinden olan ihracatın, ithalatın önüne geçmesini sağladık, hatta fark attık. Biz de bu durumda bakanımıza verdiğimiz istihdam ve üretim artışı için kollarımızı sıvadık. Sonuçta kazanan Türkiye oldu. Türk insanının sağlıklı ayakkabı giyip, ülke ekonomisine değer katmasının kapılarını ardına kadar açan Sayın Bakanımız Zeybekci'ye burada bir kez daha içten şükranlarımızı sunuyoruz." 

Çetin, Şubat 2015'te ise önceki yılın aynı ayına göre Türkiye'nin ayakkabı ihracatında ilk sırada gelen Irak pazarında yüzde 11,8'lik artış yakalanırken, Rusya'daki ekonomik dalgalanma ve Ruble'nin dolar karşısında değer kaybetmesiyle bu ülkeye yapılan ihracatın yüzde 58,1 gerilediğini vurguladı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir