Ayakkabıcıların alternatifi AB ve İran

Ayakkabı ihracatçıları Rusya pazarındaki sıfırlanma riskini AB ve İran ile aşacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya'ya ayakkabı ihracatı 11 ayda yüzde 36 düşerken, sektör söz konusu pazardaki sıfırlanma riskini AB ve İran ile aşmayı planlıyor. 

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin yaptığı yazılı açıklamayla sektör ihracatına ve Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlarına ilişkin bilgiler verdi. 

Rusya'nın iki yıl öncesine kadar Türk ayakkabı sektörü için en önemli pazar olduğunu hatırlatan Çetin, "Ruble'nin değer kaybı nedeniyle 11 ayda ihracatımız yüzde 36 gerilemişti. Üstüne şimdi bir de uçak krizi geldi. Kriz, Kazakistan ve Belarus'a ihracatımızı da vuracak" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin en önemli ayakkabı ihraç pazarlarından biri olan Rusya'dan krizin ardından sipariş iptalleri geldiğini belirten Çetin, gönderdikleri malların da teslim alınmadığını kaydetti. 

"Sektörün Rusya'ya ihracatı 68 milyon dolara geriledi" 

Ayakkabı sektörü için Rusya'da zorlu bir dönemin başladığını ifade eden Çetin, Rusya'nın iki yıl öncesine kadar Türkiye'nin bir numaralı ayakkabı pazarı olduğunu hatırlattı. Çetin şunları kaydetti: 

"Rusya 2 yıl öncesine kadar 130 milyon dolarlık alımıyla en büyük pazarımızdı. Ruble'nin değer kaybı ve bölgesel gerilimlerden dolayı bu ülkeye ihracatımızda geçen yıl başlayan kan kaybı bu yıl da devam ediyor. 2014'ün 11 aylık diliminde Rusya'ya 106 milyon dolar olan ayakkabı ihracatımız bu yılın aynı döneminde yüzde 36 düşüşle 68 milyon dolara gerilemiş bulunuyor. 2016'dan itibaren Rusya pazarında payımızı yeniden arttırma hesapları yaparken uçak krizi patladı. Krizin etkilerini daha ilk günlerden hissetmeye başladık." 

Rus alıcılar siparişleri iptal etmeye başladı

Rus alıcıların bir biri ardına siparişlerini iptal etmeye başladıklarını aktaran Çetin, diğer taraftan kargoların da teslim alınmadığını bildirdi. Çetin, şöyle devam etti: "Böyle giderse bir zamanlar bir numaralı pazarımız olan Rusya'yı tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Krizin Rusya ile serbest gümrük anlaşması bulunan Kazakistan ve Belarus'a ihracatımızı da etkilemesi kaçınılmaz görünüyor. Geldiğimiz noktada, 130 milyon dolarlık ürün sattığımız Rusya pazarındaki kaybımızı AB, İran ve alternatif pazarlara ağırlık vererek telafi etmeye çalışacağız." 

Bu konularda ilginizi çekebilir