Bakan Elitaş'tan Rusya açıklaması

Ekonomi Bakanı Elitaş, Rusya'nın ticaret kuralları dışında yaptıklarına ilişkin, "Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde sahip olduğumuz hakları kullanacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. Elitaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın ticaret kuralları dışında yaptıklarına ilişkin, "Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde sahip olduğumuz hakları kullanacağız" dedi. 
2015 yılına ilişkin dış ticaret verilerini açıklayan ve geçen yıla yönelik değerlendirmelerde bulunan Elitaş, siyasi olaylar ve çatışmaların özellikle Türkiye çevresinde büyük bir istikrarsızlık kaynağı olduğunu belirtti. 
'Dalgalar ne kadar yaman olursa olsun...'

Bu yeni duruma, kısa sürede yeni stratejilerle cevap vermek zorunda kaldıklarını ifade eden Elitaş, "Dalgalar ne kadar yaman olursa olsun dümenin başında, Türkiye ekonomisi için ustalıkla gelişmeleri takip ediyor, gerekli önlemleri derhal alıyoruz" diye konuştu. 

 

"Rusya ekonomisinde bu yıl daralma bekleniyor" 

Bir yandan para biriminin aşırı değer kaybı yaşadığı, öte yandan petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün ve uygulanan ambargoların etkileriyle Rusya ekonomisinin, hem 2015 hem de 2016 için daralmasının beklendiğini ifade eden Elitaş, şöyle devam etti: 

"2016'da ise küresel ekonominin nispeten daha iyi olması ve kısmi bir toparlanma yaşaması bekleniyor. Genel beklenti, 2016 yılında küresel büyümenin yüzde 3,3 ile 3,6 arasında olması yönünde. 2015 yılı aynı zamanda küresel ticaretin de durgunlaştığı bir dönem oldu. Hem gelişmiş hem de gelişme yolundaki ülkelerin zayıf büyüme performansı, küresel ihracat ve ithalattaki canlılığı da negatif etkiledi. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) toplam mal ticareti hacminin 2015'te yüzde 2,8, 2016'da yüzde 3,9 artmasını bekliyor." 

Elitaş, dolar bazında dünya ticaretinde yüzde 11,2 gerileme oluştuğunu, Geçen yıl sadece Vietnam, El Salvador, İrlanda ve Guetamala'nın ihracatını artırdığını, diğer taraftan, ihracatta AB'nin yüzde 13, Almanya'nın yüzde 12, Brezilya'nın yüzde 16, ABD'nin yüzde 6, Çin'in yüzde 2 daraldığını bildirdi.