Bakanlık'tan zeytinyağı fiyatlarıyla ilgili açıklama

Fiyatı hızla artan zeytinyağıyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık, 'Fiyatlardaki artışın temel sebebi dünya üretimindeki daralma' dedi. Bakanlık bu sebeple toptancıların piyasaya ürün sürmediğini de bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, zeytinyağı fiyatlarının yüksekliği konusunda yazılı bir açıklama yaparak, 'Ülkemiz zeytinyağı fiyatlarındaki artışın temel sebebi dünya üretimindeki daralmaya bağlı fiyat artışları yanında, önceki sezondan stok devrinin minimum olması, ayrıca fiyatların yükseleceği beklentisi nedeniyle üreticiler ve toptancıların piyasaya ürün arz etmemesidir' denildi ve şu ifadelere yer verildi:

"Dünya zeytinyağı üretimi ortalama 3 milyon ton seviyelerinde olup, İspanya, 1.5 milyon tonluk üretimi ile dünya zeytinyağı üretiminde lider konumundadır. İkinci büyük üretici ülke olan İtalya ise 650 bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleştiriyor. Dolayısıyla İspanya ve İtalya, dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiriyor. Ancak son iki sezonda İspanya ve İtalya’da kuraklık ve zeytin bahçelerinde görülen hastalıklar nedeniyle rekoltede düşüşler yaşandı. İspanya’da rekolte 750 bin ton seviyelerinde, İtalya’da ise 350 bin ton seviyelerinde gerçekleşti. 2014-15 yılı dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 23 düşüşle 2.3 milyon ton düzeyinde bekleniyor."

'Sebebi dünya üretimindeki daralma'

Açıklamada, İtalya ve İspanya’nın rekolte düşüşleri nedeniyle Türkiye’nin yaklaşık 92 bin ton ile son yılların en yüksek seviyesinde ihracat gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, "Normalde ülkemiz zeytinyağı ihracatı 15-20 bin ton civarındadır. Ülkemiz tarafından yapılan 92 bin ton ihracat sonucu 2014-15 sezonuna minimum stok ile girilmiştir. Ülkemiz zeytinyağı üretimi 190 bin ton iken, tüketim yaklaşık 150 bin ton civarındadır. Dolayısı ile üretim kaynaklı bir arz talep sorunu yaşanmamaktadır. Ülkemiz zeytinyağı fiyatlarındaki artışın temel sebebi dünya üretimindeki daralmaya bağlı fiyat artışları yanında, önceki sezondan stok devrinin minimum olması, ayrıca fiyatların yükseleceği beklentisi nedeniyle üreticiler ve toptancıların piyasaya ürün arz etmemesidir" denildi.