Beş aylık ihracat 67 milyar doları aştı

Mayıs ayında ihracat yüzde 5,8 artışla 13.4 milyar dolar oldu. İlk 5 aylık ihracat 67 milyar 92 milyon dolara ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, mayıs ayı ihracat rakamlarını Şanlıurfa'da açıkladı.

TİM verilerine göre, mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar oldu. Böylelikle mayıs ayı toplam mal ihracatı, önceki TÜİK verileri dahil tüm mayıs ayı rakamlarını geçerek mayıs ayı Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı.

İlk 5 ayda ihracat yüzde 8 artışla 67 milyar 92 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla toplam 156 milyar 145 milyon dolara yükseldi.

Otomotiv liderliğini korudu

Mayıs ayında en fazla ihracatı, 2 milyar 54 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken; hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 616 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada; kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar dolar 591 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

Mayıs ayında en fazla ihracat artışını yüzde 46 ile gemi ve yat sektörü yakaladı. Bu sektörleri fındık ve hazırgiyim sektörleri izledi.

İhracat pazarlarındaki gelişmelere bakıldığında, mayıs ayında en fazla ihracat yapılan 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu. En büyük dış pazarımız olan Almanya'ya ihracatta Mayıs ayında %25 artış yakalandı.

AB'ye ihracatı yüzde 15 arttı

Mayıs ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle sıralandı;Mayıs'ta Umman'a olan ihracat yüzde 208, Senegal'e yüzde 128, Endonezya'ya yüzde 107, İrlanda'ya yüzde 97, Vietnam'a yüzde 83, Suriye'ye yüzde 82 artış gösterdi.

Mayıs ayında AB'ye ihracatı yüzde 15 artarken, Kuzey Amerika'ya yüzde 12, Orta Doğu'ya yüzde 9 ihracat artışı yakalandı.

En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran ilimiz yüzde 64 artışla Sakarya oldu. Sakarya'yı yüzde 9 artışla Ankara, yüzde 8 ile İstanbul, Yüzde 7 ile İzmir, yüzde 6 ile Denizli ve Manisa, yüzde 1 ile Bursa takip etti.

Şanlıurfa'nın mayıs ayı ihracatı yüzde 48 artarak 26 milyon dolara, ilk 5 aylık ihracatı ise yüzde 25 artarak 110 milyon dolara yükseldi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şanlıurfa'yı bu başarılı performansından ötürü tebrik etti.

[PAGE]

Öncelikli pazarlarda güçlü ihracat artışı sürüyor

TİM Başkanı Büyükekşi, yılın ilk 5 ayında Almanya'ya ihracatın %18 artışla 6,3 milyar dolara, Irak'a ihracatın %11 artışla 5 milyar doların üzerine ve İngiltere'ye ihracatın ise %20 artışla 3,9 milyar dolara çıktığını vurgulayarak; ana ihraç pazarlarındaki çift haneli rakamların devamı ile Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerindeki talebin güçlenmesi ile Orta Vadeki Program hedefi olan 166,5 milyar dolara yılsonunda erişileceğini belirtti.

İlk beş ay mal ihracatı yüzde 6,8 arttı

Güçlenen dış talep, toparlanan AB ekonomisi ile birlikte kurların etkisinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren ihracata yaptığı pozitif etkinin devam ettiğini belirten Büyükekşi, "İhracatçılar olarak, kademeli faiz indiriminin devamı ile, özellikle dolar kurunun tekrar arzu edilen 2.15-2.20 bandına gelmesini bekliyoruz. Bu anlamda fırsatlara odaklanarak, özellikle Avrupa Birliği'ndeki iyileşmeyi her yönüyle iyi değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Paradigma değişimlerini okumak gerekiyor

Konuşmasında, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri değerlendiren Büyükekşi, küresel ekonomide yeni normale alışma süreci devam ederken, paradigma değişimlerini iyi okumak gerektiğini, çünkü oyunun kurallarının yeniden şekillendiğini belirtti.

"Önümüzdeki dönemde finansal kaynak maliyetlerinde yaşanabilecek artışlara hazırlıklı olmamız gerekiyor” diye belirten Büyükekşi, Fed'in parasal genişlemeye devam etmesi ve bir süre sonra faizleri yükseltmesinin beklendiğini vurguladı.

Büyükekşi, ABD'de ikinci çeyrek göstergelerinin nispeten daha iyimser olduğunu, Çin'in ise daha yavaş da olsa yine en hızlı büyüyen pazarlardan biri olmaya devam edeceğini, AB ülkelerindeki toparlanmayla beraber genel dinamiklerin yılın geri kalanında da tüm jeopolitik risklere rağmen talepte olumlu gelişmelere işaret ettiğini belirtti.

Büyümede ihracatın ağırlığı artıyor

Konuşmasında TÜİK'in açıkladığı dış ticaret verilerine değinen Büyükekşi, ihracatın ilk 4 ayda yüzde 8,5 arttığını ve ithalatın yüzde 4,2 gerilediğini belirtti. Bu gelişmeler neticesinde, ilk 4 ayda dış ticaret açığının yüzde 24 gerilemesinin son derece olumlu olduğunu belirten Büyükekşi tüm bu gelişmelerin cari açığın 2014 yılında olumlu iniş seyrine devam edeceğini gösterdiğini, büyümenin yeniden dış ticaret tabanına döndüğünü ve büyümede ihracatın ağırlığının arttığını vurguladı.

Yılın ilk 4 ayı itibariyle dış ticaretin büyümeye yaklaşık 3 puanlık bir katkı yapmasının öngörüldüğünü belirten Büyükekşi, "bu anlamda 10 Haziran'da açıklanacak ilk çeyrek büyüme rakamlarının olumlu gelmesini ve ihracatın büyümeye pozitif katkı yapmasını bekliyoruz” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir