Biga Gümrük Kapısı ihracata hız katacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

BİGA - İÇDAŞ tarafından Çanakkale'nin Biga ilçesinde yapılan Biga Gümrük Kapısı, geçtiğimiz gün Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımıyla açıldı. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, gümrük kapısı sayesinde gemi başına 4 saatlik kazanç sağlayacaklarını belirterek, "Akaryakıt harcamaları azalacak. Türkiye'nin ihracatının yüzde biri buradan yapılıyor. Bu anlamda büyük bir rahatlatm sağlayacak. Hiçbir yerde olmayan cihazlar buraya getiril0di. Bize hız kazandıracak bir yer olacak" dedi.


Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Biga Gümrük Müdürlüğü açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı,  İÇDAŞ Genel Müdürü ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, AKP milletvekilleri Mehmet Daniş, İsmail Kaşdemir, Faruk Nafiz Özak katıldı.


Yazıcı, Çanakkale'nin coğrafi olarak çok stratejik bir konumu olduğunu söyleyerek, "Çanakkale üç kıtanın kesiştiği bir noktadaki Türkiye'nin batısında deniz ve hava ulaşımıyla bağlantılı ve en fazla dış ticari ilişkilerimizin olduğu, Avrupa'ya açılan ilk kapılarımızdan biri. Türkiye'nin, 2002 yılında 36 milyar dolar olan dış ticaretini, ihracatını dikkate alıp 2011'de 135 milyar seviyesine ulaştığı gerçeğinden hareket ettiğimizde, İÇDAŞ'ın ihracatı 1.3 milyar dolar. İçdaş'ın 2011 rakamları itibarıyla ülkenin toplam ihracatında neredeyse yüzde 1 seviyesinde payı olduğu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Yabancılara karşı prestijimiz artacak

Gümrük Müdürlüğü sayesinde gümrük hizmetinin daha hızlı verileceğini ifade eden Engin ise "Bürokratik işlemler kısalacak. Gümrük işlemleri 2003 yılından 2006 ya kadar gümrük polisi ayrı deniz polisi ayrı memuru ayrı burada beklerlerdi. Evraklar buradan 110 km ötedeki Çanakkale'deki merkeze gidip gelirdi. Gümrük Müdürlüğü'nün İÇDAŞ fabrika sahasında olması nedeniyle yabancı armatörlere karşı prestijimiz artacak. Limandaki bekleme süresi azaldığı için kapasite de artacak. Gemilerin fazladan bekledikleri için ödedikleri onbinlerce dolarlık ekstra ödemeler de ortadan kalkacağı için İÇDAŞ Limanı lojistik açısından cazip hale gelecek" değerlendirmesini yaptı.
İÇDAŞ'a ait tersanenin 10 gemiyi aynı anda yapabilme kapasitesine sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Engin, "2008 yılında 6 adet kimyasal taşımacılık tankerini bu tersanede yapıp dünyaya sattık. Tersanemiz rüştünü ispat etti. Şu anda dünyadaki kriz nedeniyle gemi inşası faaliyetleri yavaşladı. 20 milyon dolara mal edilen bir gemiyi en fazla 13-14 milyon dolara satabilirsiniz. Şu anda dünyada fiyatlar böyle. Bu nedenle biz sadece kendi ihtiyacımız olan 5 kuru yük gemisi için projelendirmemizi ve planlamamızı yaptık" diye konuştu.

Çanakkale'ye yat limanı yapmak istiyoruz

Çanakkale'nin turizmden daha çok pay alması adına yat limanı yapmak istediklerini de kaydeden Bülend Engin, "Yat limanı için nükleer tesis yapımı için hazırlanan ÇED raporu gibi rapor hazırladık. 500 yat bağlama kapasiteli bir marina yapılması için harekete geçtik. Çanakkale de bundan böyle turizm pastasından pay alacak. Gemiler lüks kruvazerler Çanakkale Boğazı'ndan geçiyor ve Çanakkale'de liman olmadığı için uğrayamıyorlar. Bunun için büyük bir yat limanı ile ilk adımı atacağız" dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir