Brezilyalı şirket 100 milyon euroluk yatırım yapacak

Brezilyalı çimento devi Votorantim, Türkiye’de 100 milyon euro’luk yatırım yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Brezilyalı çimento devi Votorantim, Türkiye’de 100 milyon euro’luk yatırım yapacak. Pazardaki faaliyetlerini büyütmek, yüzde 5’lik pazar payını artırmak istiyor. Bunun için yatırım kararı alındı. Stratejik konumunu güçlendirecek yeni yatırım alternatiflerine de açık. Grubun Türkiye’ye yatırımda kesenin ağzını açmasında iki faktör rol oynadı; Birincisi Türkiye operasyonlarının başarısı, ikincisi de pazardaki dinamizme güven... Konuyu, şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Çağan Alpas’la bir basın toplantısı düzenleyen Votorantim Çimento Sanayi CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Şefik Tüzün anlattı: 

“Biz grubun Madrid merkezli bölgesi (VCEAA) içinde yer alıyoruz. Brezilya’dan yöneticiler buraya geldi, 1.5 ay önce toplantı yaptık. Yatırım planı için teyidi aldık. Biz manzarayı anlattık, herhalde güzel anlattık ki ikna oldular. ‘Tamam, dediler, buraya yatırım gerekir.’ Ne anlattık? Türkiye’yi anlattık; HES projelerini, otoyolları, yüksek hızlı tren projelerini, kentsel dönüşümü anlattık. Bunlar tamam ama buradaki ekibe de güvenmeleri gerekiyordu. Rakamlara bakınca başarıyı gördüler. VCEAA’nın 2013 yılındaki toplam operasyonel karının yüzde 33’ü Türkiye faaliyetlerinden sağlandı. Türkiye’de bir yılda sadece çimento satışında yüzde 7; toplam çimento ve klinker satışlarında ise yüzde 10’luk bir artış kaydettik. Votorantim Türkiye 2013’te çok başarılı bir performans gösterdi. Grubun starı bir ekibimiz var. Bu sayede en üst hedefleri gerçekleştirdik. Tablo patronları çok etkiledi ve Türkiye’de ilave 100 milyon euroluk yatırımın yolunu açtı.” 

Cimpor'un fabrikalarını aldı

Votorantim, Türkiye’de çok fazla bilinmiyor ancak hem Türkiye pazarında hem de dünyada çok önemli bir grup. 5 kıtada, 24 ülkede faaliyet gösteriyor. 2010’da Portekizli Cimpor’un yüzde 21.2’lik hissesini alarak Avrupa pazarına girdi. 2012’de yapılan varlık alış verişi sonucunda, Cimpor’un İspanya, Hindistan, Çin, Fas ve Tunus’un yanı sıra Türkiye’deki fabrikaların kontrolünü devraldı. Halen Türkiye’de çimento, beton ve agrega sektörlerinde; Votorantim Sanayi ve Ticaret, Yibitaş Yozgat İşçi Birliği İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Votarantim Nakliyecilik AŞ olarak faaliyet gösteriyor. Ankara - Hasanoğlan, Yozgat, Çorum ve Sivas’ta 4 entegre çimento fabrikası, Nevşehir ve Samsun’da 2 çimento öğütme paketleme tesisi ile yıllık toplam 2.6 milyon ton klinker ve 3.8 milyon ton çimento; 13 tesiste yıllık 3.7 milyon metreküp hazır beton üretim kapasitesine sahip. Şirketin Ankara Lalahan ve Kayseri Bünyan’daki iki ocağında ise yıllık 2.9 milyon tonluk agrega üretim kapasitesi var. 800’e yakın çalışanı olan şirket, 2013’te  184.8 milyon euro ciro yaptı.

“Türkiye’ye inanıyoruz”

Votorantim Orta ve Doğu Anadolu pazarına konumlu üretim tesislerine sahip. Büyüme alanı olarak da yine bu bölgeyi seçti. Türkiye’deki son gelişmeleri, kur hareketini ‘geçici’ görüyorlar. Hatta, yatırım için fırsat olarak bakıyorlar. Votorantim Çimento Sanayi CEO Mustafa Şefik Tüzün, “Bir yatırım bugün başlasa zaten faaliyete geçmesi birkaç yıl alıyor. Dolayısıyla pazarın açıldığı zamanlara hazır olmak açısından böyle dönemler fırsat. Anadolu’daki yatırımlarımıza uzun vadeli  bakıyoruz. Votorantim Grubu’nun Türkiye çimento sektörüne olan ilgisi daha önceki yıllara dayanıyor. Türkiye pazarında güçlenme kararlılığı, Türk ekonomisine, dinamizmine güvenin yanı sıra kaliteli ve yetkin insan kaynağına dayanıyor. Grup Türkiye’yi büyüme alanlarından biri olarak görüyor” dedi.     

Bu konularda ilginizi çekebilir