Çağlayan: Mısır'la ticarette sorun yok

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Mısır'daki Türk şirketlerden, Yıldız Holding'in kendi beyanı dışında, kendilerine gelen kapanma bilgisi olmadığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır'da yaşanan şiddet eylemleri ve buna bağlı olarak olağanüstü hal ilan edilmesi nedeniyle, bu ülkede faaliyette bulunan Türk şirketlerden Yıldız Holding'in kendi beyanı dışında Ekonomi Bakanlığı'na gelen herhangi bir kapanma bilgisinin bulunmadığını söyledi.

Yıldız Holding, olağanüstü hal nedeniyle dün Mısır'daki mevcut üretimini durdurduğunu açıklamıştı.

Gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayan Çağlayan, Mısır'da faaliyette bulunan 260'ın üzerinde Türk şirket ile yakın temas içinde olduklarını ve ihtiyaç duyanlara yardımcı olmak için Mısır İzleme Masası kurduklarını, dün gece itibariyle 97’si ticari, 11’i  güvenlik 108 talep aldıklarını bildirdi.

Çağlayan, Mısır'da yatırım yapan Türk şirketler açısından alacaklarla ilgili bir sorun bulunmadığını söyleyerek, "Şu anda orada bir kargaşa yaşanıyor… Bu anlamda bize alacaklarla ilgili gelen bir şey yok. Ticaretin, işadamları hangi kurallarda yapılacağını bilirler. Şu anda bu konuda bize intikal eden bir sorun gözükmüyor" dedi.

Çağlayan, Mısır’daki Türk şirketlerin yatırımlarının Mısır devletinin garantisi altında olduğuna dikkat çekti.

Çağlayan, Mısır’la gerek transit gerekse ikili ticarette şu an için bir sorun gözükmediğini ifade ederek, "İhracatımızın haksız bir rekabete uğramaması için devlet olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunuyoruz. İhracatımızın ve ihracatçımızın menfi etkilenmemesi için Başbakanımıza konuyu arz ettikten sonra tedbirimizi hemen ilk günlerde aldık" dedi.

Mursi hükümetine daha önce Türkiye’nin 2 milyar dolar tutarında bir kaynak ayırdığını hatırlatan Çağlayan, şunları söyledi:

"Sayın Mursi yani halkın demokratik tercihleriyle gelen hükümetine Türkiye 2 milyar dolar tutarında bir rakam ayırmıştı, 1 milyar doları nakdi yardım 1 milyar doları da bütçe yardımı olarak görüşülmüştü. Biz 1 milyar dolarını 2012 Aralık ayında verdik, 1 milyar dolarını da Eximbank aracılığıyla verilecekti. Talep olunca verilecekti ancak talep söz konusu olmamıştır."

Çağlayan'ın verdiği bilgiye göre, Türk şirketlerin Mısır'daki yatırım tutarı 2 milyar doların üzerinde bulunuyor ve Türk şirketler 50,000'inin üzerinde istihdam sağlıyor.
Türkiye, Mısır güvenlik güçlerinin devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin göreve iadesini isteyen protestocuların başkent Kahire'de oturma eylemi yaptıkları kampları dağıtmak için dün başlattığı ve yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan müdahaleyi "katliam" olarak niteleyerek, en sert kınayan ülkelerden biri olmuştu.

Çağlayan, Mısır'a yapılan ihracatın ise, 1 Ocak-15 Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.1 azalarak 2.13 milyar dolara gerilediğini söyledi. Türkiye ile Mısır, Ankara'nın ordu tarafından devrilen Mısır Mursi taraftarlarına Mısır güvenlik güçlerinin kanlı müdahalesini kınamasının ardından büyükelçilerini karşılıklı olarak geri çağırmıştı.