Çeklerden işbirliği çağrısı!

Türkiye’nin ekonomik büyüme ve yabancı yatırımcıların durumlarını iyileştirmeye yönelik girişimlerini büyük bir ilgiyle izlediklerini kaydeden Bakan Jan Mladek, iş birliğini daha da ilerletmek istediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURAKHAN VAROL

İSTANBUL - Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Konseyi Toplantısı, dün Çek Cumhuriyeti Endüstri ve Ticaret Bakanı Jan Mláde, Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pavel Kafka’nın katılımları ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Konseyi Başkanı Nazmi Akıman ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıda iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin giderek arttığı, son 10 yılda 700 milyon dolardan, 3.2 milyar dolara ulaştığı ancak bu rakamın iki ülkenin potansiyelinin altında olduğu belirtildi. Türk firmalarının Çek Cumhuriyeti’ndeki yatırım fırsatlarını değerlendirmesi gerektiği ifade edildi. Çek Cumhuriyeti Endüstri ve Ticaret Bakanı Jan Mladek, Türkiye’nin ekonomik büyüme ve yabancı yatırımcıların durumlarını iyileştirmeye yönelik girişimlerini büyük bir takdirle izlediklerini belirterek, “Çek Cumhuriyeti, Türkiye ile iş birliğini daha da ilerletmek istiyor” dedi. 

Türkiye ve İstanbul’a büyük önem verdiklerini vurgulayan Mládek, bakanlık olarak Çek şirketlerinin Türkiye’ye yatırım yapmasını desteklediklerini söyledi. İki ülke arasında ticareti geliştirmek için ortak çalışmalar yaptıklarını belirten Mládek, Çek şirketleri Türk yatırımları ile iş ilişkisini daha fazla geliştirmek istiyor. Enerji ve ulaştırma alt yapısında işbirliği çerçevesinde ilişkilerimizi ilerletmek istiyoruz” dedi. “Çek Cumhuriyeti ve Türkiye geleneksel olarak ortak olmuştur” diyen Mládek, “Ortak girişim, ortak yatırım, üçüncü ülke pazarlarında iş birliği ve diğer ticari sinerjiler, ilişkilerimizi geliştirmek için önemli” ifadelerini kullandı. 

2023 hedeflerimiz Çekler için fırsat DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da, “Türkiye’nin 2023 hedefl eri doğrultusunda yapacağı yatırımlar Çek şirketleri için birçok iş fırsatını beraberinde getiriyor. Türkiye önümüzdeki 10 yılda enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık alanlarında 400 milyar dolar yatırım yapmayı hedefl emektedir. Sizlerin de bu çerçeve de yer almanızı arzu ediyoruz” dedi. Vardan, Çek Eximbank’ın Türkiye pazarına tahsis ettiği kredileri artırmasını takdirle karşıladığını kaydeden Vardan, DEİK’in Çek şirketlerin Türkiye’deki iş ve yatırım projelerine destek vermeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Türk firmaları Çek Cumhuriyeti’ndeki yatırım fırsatlarını değerlendirmeli” 

Çek Cumhuriyeti Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Borivoj Minar da iki ülke arasındaki iş birliğinin ihracat, ithalat, üçüncü ülkelerde birlikte çalışma ve ortak yatırımlar açısından büyük potansiyeli bulunduğunu söyledi. DEİK Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Konseyi Başkanı Nazmi Akıman ise DEİK’in iki ülkenin karşılıklı ticaretinin gelişmesinde ve ortak yatırımların teşvik edilmesinde önemli bir rol oynadığını belirterek, “Ülkelerimiz arasında ulaşılan gerek ticaret hacmi gerekse Türk firmalarının Çek Cumhuriyeti pazarını değerlendirmeleri, her iki alanda var olan potansiyelin maalesef altındadır. Bu noktada bilhassa Türk firmalarımızı Çek Cumhuriyeti’ndeki yatırım fırsatlarını değerlendirmeli” dedi.