Çelik boru ihracatı 1 milyon tonu geçti

Ocak-temmuz 2014 döneminde sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 4,52 artışla 1 milyon 118 bin ton, değer bazında ise yüzde 0,65 azalışla 949 milyon 78 bin dolar olarak gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Türk çelik boru sektörü önemli ihracat pazarlarında yaşanan olumsuzluklara rağmen ihracatta yakaladığı yükseliş trendini sürdürüyor.  

Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) verilerine göre, ocak-temmuz 2014 döneminde sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 4,52 artışla 1 milyon 118 bin ton, değer bazında ise yüzde 0,65 azalışla 949 milyon 78 bin dolar olarak gerçekleşti.

Çelik boru sektörünün yılın yedi aylık döneminde en çok ihracat yaptığı ilk üç ülke, Irak, ABD ve İngiltere olarak sıralandı. Bu dönemde; Irak'a yüzde 21,17 azalışla 155 milyon 172 bin, ABD'ye yüzde 13,82 artışla 137 milyon ve İngiltere'ye yüzde 74,79 artışla 111 milyon 845 bin dolarlık çelik boru ihracatı gerçekleştirildi. Sektör, en büyük pazarı Irak'a gerçekleştirdiği ihracatta, bu ülkede yaşanan karışıklık nedeniyle önemli oranda kayıp yaşadı. Bu düşüşe rağmen Irak, çelik boru sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke sıralamasındaki liderliğini korudu.

Sektörün ihracatına temmuz ayı özelinde bakıldığında ise geçen yılın aynı ayına oranla miktar bazında yüzde 8,02 artışla 161 bin 950 ton, değer bazında ise yüzde 1,52 gerileme ile 137 milyon 75 bin dolar çelik boru ihracatı yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇEBİD Genel Sekreteri Mehmet Zeren, sektörün ihracatta yakaladığı istikrarlı büyümeyi temmuz ayında da sürdürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"En büyük pazarımız olan Irak'ta yaşanan gelişmeler ihracat rakamlarımıza olumsuz yansısa da yılın ilk ayından itibaren AB ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracattaki artış Irak'ta yaşadığımız kayıpları bir ölçüde karşıladı. Önemli ihracat pazarlarımızda yaşanan sıcak gelişmeler, yaz tatili ve bayram gibi etkenlere rağmen temmuz ayında elde edilen çelik boru ihracatı yıl sonu için olumlu sinyaller veriyor. Sektör olarak önümüzdeki 5 aylık dönemde de istikrarımızı koruyarak, yılı 4,5 milyon ton üretim ve 2 milyon ton ihracat ile tamamlamayı hedefliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir