Çelik ihracatı 14,7 milyon ton oldu

Türkiye'nin çelik ihracatı 11 ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla değer bazında 9,1 milyar dolar olurken, miktar bazında 14,7 milyon ton oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk çelik sektörü Ocak-Kasım dönemini değer bazında yüzde 24,1 azalış ile 9,1 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 7,2 düşüş ile 14,7 milyon ton ihracat ile kapattı. Çelik İhracatçıları Birliği'nin son dönemde sıkça dile getirdiği katma değerli ürüne yönelik talep giderek artıyor. Sektörün 11 aylık ihracat rakamlarına göre alaşımlı tellerde gerçekleşen miktar bazında yüzde 170 artış da bunu doğrular niteliktedir. Başta otomotiv yan sanayi olmak üzere pek çok sektörde kullanılan alaşımlı teller, yüksek katma değerli çelik ihraç ürünleri arasında yer alıyor.

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2015 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracat verilerine göre; Türkiye'nin çelik ihracatı 11 ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 24,1 düşüş ile 9,1 milyar dolar olurken, miktar bazında ise yüzde 7,2 azalış ile 14,7 milyon ton olarak gerçekleşti.

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin 2015 yılı 11 aydaki toplam çelik ihracatı değer bazında 11 milyar dolara, miktar bazında ise 15,5 milyon tona ulaştı.

Yılın 11 ayında çelik sektörünün miktar bazında en fazla ihracat yaptığı bölgeler; 5 milyon ton ihracat ile Ortadoğu, 2,5 milyon tonla Avrupa Birliği, 2,2 milyon tonla Kuzey Amerika ve 2 milyon tonla Kuzey Afrika olarak sıralandı. 

Çelik sektörünün Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında artışta ilk sıralarda yer alan ülkeler; Mısır, ABD, Suriye, Cibuti ve Kolombiya.

Kar marjlarının oldukça azaldığı bu günlerde, katma değeri yüksek ürünlerin dünya çelik sektöründeki önemi gün geçtikçe artıyor. Türk çelik sektörünün yüksek katma değerli ihraç ürünleri arasında yer alan alaşımlı teller, 11 aylık dönemde yüksek artış oranıyla dikkat çekti. Alaşımlı tel ihracatı, Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 170 artış göstererek 70 bin ton, değerde ise yüzde 72,5 artışla 57 milyon dolara ulaştı. Otomotiv yan sanayi de dâhil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan alaşımlı teller özellikle AB gibi gelişmiş ülkeler tarafından talep ediliyor.

Çelik İhracatçıları Birliği'nin Kasım ayı ihracatı 2014'ün aynı ayına kıyasla değer bazında yüzde 25,8 düşüş ile 662 milyon dolar olarak gerçekleşti. Miktar bazındaki çelik ihracatı ise yüzde 0,5 artış ile 1,2 milyon ton oldu. 

"Türk çelik sektörü katma değerli ürünlere yönelmeli"

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci çelik sektörünün Ocak-Kasım dönemi ihracat verileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede; "Sektörün yaşadığı sorunlar ve çelik fiyatlarının oldukça düşmesi sebebiyle ihracatımız geçen yıllardaki rakamların altında seyrediyor. 11 aylık dönemi geçen yıla göre miktar bazında yüzde 7,2, değer bazında ise yüzde 24,1 oranında düşüşle tamamladık. Sektör olarak ihracatta yaşadığımız gerilemeye rağmen özellikle son dönemlerde katma değerli ürünlerimizin uluslararası pazarlarda tercih edilmesinin bu ürünlerin ihracatını artırdığını görüyoruz. Ocak-Kasım döneminde yüksek katma değerli alaşımlı teller ürün grubumuzun ihracatı miktarda yüzde 170 oranında artışla 70 bin ton, değerde ise yüzde 72,5 artışla 57 milyon dolar oldu. Bu artış her zaman belirttiğimiz gibi Türk çelik sektörünün katma değerli ürünlere yönelmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu" dedi.

Namık Ekinci, "Tüm sektörlerde olduğu gibi çelik sektöründe de talep alışılagelmiş ürünlerin ötesine geçerek katma değerli ürünlere doğru yöneliyor. Türk çelik sektörünün dünya ile rekabet edebilmesi ve ihracatında katma değeri yüksek ürünlerin payını artırabilmesi için cevher girdili üretime yönelmesi gerektiğini bir kez daha yineliyoruz. Çelik İhracatçıları Birliği olarak bizler de firmalarımızın bu son teknolojiyi üretimlerine entegre edebilmelerini sağlamak amacıyla teknik heyet gezilerimize devam ediyoruz. Çin'in ardından son olarak teknolojinin lider ülkelerinden Güney Kore ve Japonya'ya gittik. Burada çelik üretiminde kullanılan modern üretim yöntemlerini ve entegre tesisleri inceledik. Sektörümüzde gereken dönüşüm sürecini tamamlayana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz" diyerek sözlerine son verdi.