Çelik ihracatı 3.4 milyar dolar oldu

Yılın ilk çeyreğinde yapılan çelik ihracatı 3.4 milyar dolar oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Çelik mamulleri ihracatı yılın ilk çeyreğinde miktar bazında 4,6 milyon ton, değer bazında ise 3,4 milyar dolar oldu. Çelik İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, 2014 yılı ilk çeyreğinde Türkiye'nin çelik ihracatı miktar bazında yüzde 11 azalarak 4,6 milyon ton, değer bazında ise yüzde 8,9 azalarak 3,4 milyar dolar oldu. 

Çelik sektörünün ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde, söz konusu dönemde Türkiye'nin toplam çelik ihracatı, miktar bazında 4,8 milyon tona, değer bazında ise 4 milyar dolara ulaştı. 

İlk üç aylık dönemde bölgeler bazında, 1 milyon 638 bin ton ihracatla Ortadoğu ilk sırada yer aldı. Bu bölgeyi, 923 bin tonla AB ülkeleri ve 629 bin tonla Kuzey Afrika izledi. 

En çok ihracat: Irak, ABD, BAE

Çelik sektörünün 2014 yılının ilk çeyreğinde en çok ihracat yaptığı üç ülke ise Irak, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralandı. Ayrıca söz konusu dönemde en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler İngiltere, Fas, İsrail, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri olurken, en fazla azalış ise Suudi Arabistan, İtalya, Umman, Libya ve Singapur'da izlendi. 

Aynı dönemde ürün grupları incelendiğinde de 2 milyon 48 bin tonla inşaat demiri ilk sırada yer aldı. Bunu, 479 bin tonla profil, 472 bin tonla boru ve 411 bin tonla yassı sıcak takip etti. 

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2014 yılı mart ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında, miktar bazında yüzde 21,7 azalışla 1,5 milyon ton ve değer bazında yüzde 18,5 gerilemeyle 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

"2014 yılının geçen yıldan daha iyi olacağına inanıyoruz" 

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sektörün 2014 yılının ilk çeyreğini geçen yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 8,9 ve miktarda yüzde 11'lik ihracat kaybıyla kapattığını belirterek, 2013 yılında yaşanılan olumsuzlukların etkisinin halen hissedildiğini kaydetti. 

Bu etkilerin bir anda ortadan kalkması yönünde bir beklentilerinin olmadığını ifade eden Ekinci, tüm bunlara rağmen 2014 yılının geçen yıldan daha iyi olacağına inandıklarını dile getirdi. 

Ekinci, ancak bu zorlu süreci atlatabilmek için sektörün hükümetten bazı beklentileri olduğunu aktararak, şunları ifade etti: 

"Üretim maliyetlerimizin yüksekliği ihracatımızın önündeki önemli engellerden biri. Enerji yoğun bir üretim yapıyoruz ve sanayicilerimiz dünyanın neredeyse en yüksek enerji maliyetlerini karşılamak zorunda. Bir de bu maliyetler içinde TRT Payı, Çevre Katkı Payı gibi ödemeler yapıyoruz. Söz konusu payların geçtiğimiz yıl sektörümüze maliyeti yaklaşık 190 milyon dolara ulaştı. Üretim maliyetlerimizin artışı, satış fiyatlarımıza da yansıyor ve uluslararası platformlardaki rekabet gücümüzü azaltıyor. Örnek vermem gerekirse, sektörümüzün en önemli rakipleri Çin, Rusya, Ukrayna ve Brezilya. Bu ülkelere göre Türkiye'de enerjiye neredeyse iki katı bir ödeme yapıyoruz. Üstüne bir de katkı payları var. Karlı dönemlerimizde ödediğimiz bu katkı payları bizi rahatsız etmiyordu, ancak şu an zor bir dönemden geçiyoruz ve bu yüklerden artık kurtulmak istiyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir