Cezayirli ithalatçıların baskısı, yasağı 'kotaya' çevirecek

Cezayir'in 24 üründe ithalatı durdurma kararına ilk hamle Cezayirli ithalatçılardan geldi. Ülkenin Ekonomi Bakanlığı'na baskı kuran ithalatçılar kota sistemine geçmek için talepte bulundular. Türk ihracatçılar büyük ithalatçı firmalarla işbirliğine gitmeyi planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İmam GÜNEŞ

Türk ihracatçılar kota stratejisine geçti. Cezayir'in 24 üründe ithalatı durdurma kararına karşı hamle yapan Cezayirli ithalatçılar Ekonomi Bakanlığı'nı kota sistemine ikna etmeye çalışıyorlar. Cezayir, üretim planı yapmadan bu kararı almış durumda. Bu nedenle Türk ihracatçısı da kota sistemine geçileceğini düşünüyor. İhracatçılar, süreci takip ederek büyük alımlar gerçekleştiren Cezayirli ithalatçılarla işbirliğine gitmeyi hedefliyor.

'Süreci iyi takip edip büyük ithalatçılara oynamalıyız'

Cezayir'in kendi iç piyasasını canlandırmak adına ithalatı durdurmadan vergi oranını artırması gerektiğini belirten Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, böyle bir kararın gayet normal olacağını, önlem almak istiyorlarsa doğrusunun da bu olacağını vurguladı. Karar sonrasında Cezayirli ithalatçılarla görüştüklerini söyleyen Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Cezayirli ithalatçılar bir hamle yaptı. Kota istediklerini Ekonomi Bakanlığına ilettiler. Bakanlığın da sıcak baktığı bilgisini aldık. Kota ülke bazında değil de mal bazında olacak. İthalatçılar bakanlığa giderek ithalat iznini alarak ithal lisans belgesine kavuşacak. Kotanın ne zaman dağıtılacağı konusu henüz belli değil. Bir karar aldılar ama üretim planları yok. Kotaya geçmeyi kendi iç piyasaları zorlayacak zaten. İthalatçılar da baskı kurup lobi yaptılar.

Bu aşamada biz ihracatçılara da görev düşüyor. Çünkü kotalar geçmiş performanslara göre değerlendirilip verilecek. En çok ithalat yapan firmaları bulup işbirliğine gitmeliyiz. Onlara oynamak lazım. Normalde pazarda herkese hizmet ederken şimdi büyük ithalatçılar önem kazanacak. Bu aşamada Ür-Ge projeleri de önemli. bu süreci iyi takip etmeliyiz."

'Cezayir'deki işbirlikçilerimizle ortaklık kurabiliriz'

Urtim Genel Müdürü Serdar Urfalılar, geçen yıl Cezayir'de Türkiye'nin iki, Fransa'nın ise 40 adet ticaret müşavirliği bulunduğu belirterek, "Bütün su Fransa ve Avrupa'ya akıyor. Bizi de ekarte etmeye çalışıyorlar. Bu Cezayir için iyi bir karar değil. Bizim gibi rekabetçi fiyatlar sunan ülkeleri dışarda bırakarak daha pahalıya mal alırlar" ifadelerini kullandı.

Kota sistemine geçerek hatalarını düzeltebileceklerini kaydeden Urfalılar, şu açıklamalarda bulundu: "Bizim orada distribütörlerimiz var. Onlara mal satıyoruz. Ya da yönlendirmesiyle iş yapıyoruz. İşbirliğimizi ortaklık boyutuna taşıyabiliriz. Önceden de böyle bir fikir vardı. Ancak Cezayir'in aldığı karar süreci hızlandırabilir. Cezayir'in kararı tıpkı İran gibi 'Gelin beraber imalat yapalım, sanayi kuralım' çağrısı gibi. Bu fikri ateşlemek için yapılıyor olabilir."

'Temaslarımızla olumlu sonuçlar alacağız'

Cezayir’in Türkiye’ye karşı 24 üründe ithalatı durdurmasına da değinen Zeybekci, bu konuda olumlu gelişmeler olacağına inandığını belirterek, “Ben umutsuz değilim temaslarımızla olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Bu sadece Türkiye’ye değil birçok ülkeye, Serbest Ticaret Anlaşması imzalamadığı ülkelere karşı aldığı karar” dedi.

Yatırımcı çekmek istiyorlar

Cezayirli iş çevrelerine yakın olan kaynaklardan aldığımız bilgiye göre, Cezayir'de döviz rezervlerinin bitmesi kararın alınmasında etkili oldu. Ancak Cezayir'in almış olduğu kararda, yatırımcıların ilgisini çekmek de var. Yatırımcıların Cezayir'de üretim yapmaları isteniliyor. Bunun için teşvikte bulunuyorlar. Dünyanın globalizasyondan lokalizasyona doğru geçtiğine dikkat çeken kaynaklar, bu tip kararların Türkiye'ye örnek olması gerektiğini söylediler.