Çimento ihracatı hız kesmedi

İlk 6 Ayda 196 milyon dolar çimento ihracatı gerçekleştirildi. İhracatta ilk sırada Suriye, ikinci sırada ise ABD yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından açıklanan 2017 yılının ilk yarı rakamlarına göre iç pazarda düşüş yaşanırken ihracat hız kesmeden artmaya devam etti. Üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 11,5’i ihracata konu olurken, ihracatta ilk sırada Suriye ikinci sırada ise ABD yer aldı. İlk 6 aylık verilere göre çimento ihracat geliri 196 milyon dolar olarak açıklandı.

TÇMB tarafından yapılan açıklamaya göre, 2017 yılı ilk yarısında çimento üretiminde, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,2‘lik bir düşüş yaşandığı gözleniyor.

2017 yılı ilk 6 ayında iç satışlarda geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,3 düşüş, aynı dönemde çimento ihracatı ise yine geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1,1’lik artışla yüzde 11,5'le gerçekleştiği belirtiliyor. İlk yarıda 36 milyon ton çimento üretimi gerçekleşirken bunun 32 milyon tondan fazlası iç satış, 4 milyon tondan fazlası ise dış satış olarak kaydedildi.

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün konuyla ilgili değerlendirmede bulunarak “2017 yılı rakamları beklediğimiz yöndedir. Kış aylarında iklim durumundan dolayı satışlarda yaşanan düşüşlerde Mayıs ayı ile birlikte toparlama kaydedilmiştir. Ancak Haziran ayında Ramazan ve bayram etkisiyle satışlarda tekrar bir daralma gözlenmektedir.

Yılın ikinci yarı rakamlarının daha etkileyici seviyelerde olmasını bekliyoruz. Bunun dışında Türkiye’nin ihracat rakamlarına bakacak olursak çimento sektörü yine büyük bir başarıya imza atmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2017 yılı Haziran ayında, 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 2,3 artarak 13 milyar 166 milyon dolar, ithalat yüzde 1,5 azalarak 19 milyar 177 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Burada çimento sektörünün üretilen çimentonun yüzde 11,5’ini ihraç ederek ekonomiye olan katkısı büyüktür” dedi