Coşkunöz Holding’den Rusya’ya ikinci yatırım

Yurtdışı yatırımlarına devam eden Coşkunöz Holding, Rusya’daki ikinci tesisinin temelini attı. Bölgedeki çelik deviyle ortaklaşa hayata geçirilecek yeni çelik servis merkezi yatırımı, yılda 60 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Coşkunöz Holding, SEZ Alabuga Serbest Bölgesi’nde çelik devi OJSC MMK Şirketler Grubu ile Çelik Servis Merkezi kuracak.

Başta otomotiv sanayi olmak üzere birçok sektöre üretim yapan Bursa’nın köklü sanayi kuruluşlarından Coşkunöz Holding, yurt dışı yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Coşkunöz Holding’in Rusya’da yüzde 65 hissesine sahip olacağı Çelik Servis Merkezi yatırımı için OJSC MMK Şirketler Grubu ile ortaklık anlaşması imzalamasının ardından 12 Aralık’ta Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Nurgaliyevich Minnihanov’un da katıldığı bir organizasyon ile tesisin temeli atıldı. Coşkunöz Holding, yeni kurulacak Çelik Servis Merkezi ile Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’ndeki fabrikası Coşkunöz Alabuga’daki üretim maliyetlerinde verimlilik sağlarken aynı zamanda Rusya’daki iş ortaklarına da fayda sağlayacak. Çelik Servis Merkezi şirketi, 60 bin ton/yıl üretim kapasitesi ile faaliyet gösterecek. Bu yılın sonuna kadar inşaatına başlanacak olan tesisin 2018 yılının son çeyreğinde üretime geçmesi bekleniyor.

Rusya açılımına çelik servis merkeziyle 'devam' dedi

Açılışa katılan protokol üyeleri, kurulan seremoni düzeneğine çelik parça yerleştirerek yeni merkezin temelini attı. Çelik Servis Merkezi, Coşkunöz Holding’in Rusya’da aynı bölgedeki ikinci yatırımı oldu. Tören öncesinde konuşma yapan Coşkunöz Holding CEO’su Emin Ataç, şöyle konuştu: “2016 yılı grubumuz için başta otomotiv olmak üzere mevcut faaliyetlerimizde güçlendiğimiz ve yeni iş alanlarına girdiğimiz bir yıl oldu. Rusya’nın bizim için farklı bir anlamı var. 2014 yılında Coşkunöz Alabuga firmamızın kuruluşundan sonra, Rusya’da önemli deneyimler ve kazanımlar elde ettik. Rusya’da yaşanan ekonomik durgunluk döneminde yatırımlarımıza ara vermedik ve hala devam ediyoruz; çünkü Rusya pazarının potansiyeline inanıyoruz. Coşkunöz Alabuga ile başlayan Rusya açılımımızı, Çelik Servis Merkezi ile çok daha güçlü kılacağız. Bu yeni yatırım için Rusya’nın en büyük çelik üreticisi OJSC MMK gibi bir firma ile birlikte yola çıkmaktan memnuniyet duyuyor ve ortak başarımıza inanıyoruz.”

Rus ortak, en büyük çelik üreticileri arasında

Coşkunöz Alabuga; otomotiv, ısı, savunma, havacılık, enerji, çevre teknolojileri, lojistik ve bilgi teknolojileri sektörlerinde 14 şirketi ile faaliyet gösteren Coşkunöz Holding’in yurt dışındaki ilk yatırımı. SEZ Alabuga’daki, Ford Sollers’in tedarikçisi olarak binek araçlar için preslenmiş sac üretimi gerçekleştiren Coşkunöz Alabuga; toplam 78 bin metrekarelik alandaki tesiste yıllık 50 bin ton sac işleyebilecek kapasiteye sahip. OJSC MMK Şirketler Grubu ise, dünyanın en büyük çelik üreticileri arasında. Şirket; demir cevherinin hazırlanmasından haddelenmiş çeliklerin aşağı doğru işlemesine kadar, tam bir üretim döngüsüne sahip geniş bir çelik üretim kompleksine sahip. Şirket, 2015'te 12.2 milyon ton ham çelik ve 11.2 milyon ton ticari metal ürünü üretti.

Bu konularda ilginizi çekebilir