Dış Ticaret Beklenti Anketi açıklandı

Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Beklenti Anketi'ne göre, yılın 4. çeyreğinde, 3. çeyreğe göre ihracat beklentisi 0.4 puan artarken, ithalat beklentisinde aynı oranında azalış gözlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İhracat Beklenti Endeksi, yılın 4. çeyreğinde, 3. çeyreğe göre 0,4 puan arttı. Yılın 3. çeyreğinde 113,7 olan endeks, 4. üç aylık dönem için 114,1 seviyesinde gerçekleşti.

Ekonomi Bakanlığının, 2014 yılı 4. çeyreğine ilişkin dış ticaret beklenti anketi açıklandı.

Buna göre, yılın 4. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre ihracat beklentisi arttı. Söz konusu dönemde İhracat Beklenti Endeksine dahil edilen sorulardan gelecek 3 aydaki ihracat ve ihracat siparişi beklentileri ile şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin soruların Endeksi artış yönünde, son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine dair sorunun ise endeksi azalış yönünde etkilediği gözlendi. Bununla birlikte, gelecek 3 aya ilişkin ihracat ile ihracat siparişi beklentileri yayılma endeksleri geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyrederken, şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyi ile son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri söz konusu dönemde daha düşük puanlarda gerçekleşti. Bu etkilerin sonucunda, İhracat Beklenti Endeksi 2014 yılının 4. çeyreğinde geçen yılın aynı döneminin 4,5 puan üzerine yükseldi.

İthalat beklentisi azaldı

Beklenti anketine göre, 4. çeyrekte, 3. çeyreğe göre ithalat beklentisi azaldı. İthalat Beklenti Endeksi, söz konusu dönemde 0,4 puan azalış gösterdi. 2014'ün 3. çeyreğinde 110,3 olan Endeks, 3. çeyrekte 109,9 seviyesinde gerçekleşti.

Geçen yılın aynı dönemine göre, 3,7 puan arttı

Bu dönemde 3. çeyreğe göre, İthalat Beklenti Endeksini oluşturan sorulardan gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi, birim ithalat fiyatı beklentisi ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların endeksi azalış yönünde etkilediği; mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi. Öte yandan, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi ile son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda, birim ithalat fiyatı beklentisi ve mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri ise daha düşük puanlarda seyretti. Bu etkilerin sonucunda, İthalat Beklenti Endeksi 4. çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre, 3,7 puan arttı.

Bu konularda ilginizi çekebilir