Dış ticaret beklentisi 20 puan yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İhracat beklenti endeksi, bu yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre 20,4 puan arttı. İlk çeyrekte 101,7 olan endeks, ikinci çeyrekte 122,1 seviyesine yükseldi.
Ekonomi Bakanlığının "2013 Yılı 2. Çeyrek Dış Ticaret Beklenti Anketi" yayımlandı.

Buna göre, ikinci çeyrekte, birinci çeyreğe göre ihracat beklenti endeksine dahil edilen sorulardan gelecek 3 aydaki ihracat ve ihracat siparişi beklentileri ile şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin soruların endeksi artış yönünde etkilediği, son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine dair sorunun ise endeksi azalış yönünde etkilediği görüldü.
İhracat beklenti endeksi 2013 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 7,1 puan arttı.

İkinci çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre, tüm ülkelere yapılan ihracatın artacağı beklentisi güçlendi. 2013 yılının ikinci çeyreğinde, firmaların kendi sektörlerinin ihracatlarına ve ihracat sipariş düzeylerine ilişkin artış beklentileri bir önceki çeyreğe göre kuvvetlenirken, birim ihracat fiyatına ilişkin artış beklentisi zayıfladı.

İthalat beklentisi arttı

İthalat beklenti endeksi, ikinci çeyrekte, birinci çeyreğe göre 2,8 puan arttı. Birinci çeyrekte 106,7 olan endeks, ikinci çeyrekte 109,5 seviyesinde gerçekleşti.
Buna göre, ikinci çeyrekte birinci çeyreğe göre, ithalat beklenti endeksini oluşturan sorulardan, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisine, mevcut ithalat sipariş düzeyine ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların endeksi artış yönünde etkilediği, birim ithalat fiyatı beklentisine dair sorunun ise endeksi azalış yönünde etkilediği belirlendi.
İthalat beklenti endeksi 2013 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 6,2 puan azaldı.
İkinci çeyrekte tüm ülke gruplarından yapılan ithalatın artacağına ilişkin beklentiler güçlendi.
Avrupa, Amerika, Ortadoğu ülkeleri ile Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya ve Tayvan gibi diğer Asya ülkelerinden yapılan ithalatın artacağı beklentisi, önceki çeyreklere göre güçlenerek devam etti.
Afrika ülkeleri ile Türk Cumhuriyetlerinden yapılan ithalata ilişkin beklentiler, ikinci çeyrekte pozitife dönerek söz konusu ülkelerden yapılan ithalatın artacağı beklentisini doğurdu.
İkinci çeyrekte, firmaların kendi sektörlerinin ithalatına yönelik artış beklentileri son çeyreğe göre kuvvetlenerek devam ederken, birim ithalat fiyatına ilişkin artış beklentisi son iki çeyreğe kıyasla zayıfladı.
Mevcut siparişlerinin normal altı seviyede olduğunu belirten firma yüzdesi son çeyreğe göre azalırken, mevcut siparişlerinin mevsim normalinde olduğunu belirten firma yüzdesi son çeyreğe göre arttı.