Doğu Karadeniz'de ihracat arttı

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'nin yılın ilk 8 ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3 artarak 1 milyar 46 milyon dolara ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABZON  - Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den oluşan Doğu Karadeniz'de yılın ilk 8 ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 artarak 1 milyar 46 milyon dolar oldu. 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den bu yılın ocak-ağustos döneminde 1 milyar 46 milyon 730 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi. 

Söz konusu ihracatın bir önceki yılın aynı döneminde 957 milyon 657 bin dolar olduğuna işaret eden Gürdoğan, bölgeden yapılan ihracatın 2013 yılının ilk 8 ayına göre yüzde 9,3 oranında arttığını kaydetti. 

Gürdoğan, bölgeden ocak-ağustos döneminde 105 değişik ülkeye ihracat yapıldığını belirterek, "En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Rusya, Gürcistan, İtalya, Almanya ve Çin oldu. Bu ülkelerden de Rusya Federasyonu'na ihracatta yüzde 15, Gürcistan'a yüzde 17 ve İtalya'ya da yüzde 3,6'lık bir artış yaşanmıştır" ifadesini kullandı. 

Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesinden bu yılın ocak-ağustos aylarında özellikle Avrupa ülkelerine yapılan dış satımda görülen yüksek oranlı artışın, daha çok ürün fiyatları ve bu ülkelere en çok ihracatı gerçekleştirilen fındık ve mamülleri fiyatlarındaki yükselişin yansımasından kaynaklandığını belirtti. 

Bölgeden Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatta önceki aylarda olduğu gibi düşüşün devam ettiğine dikkati çeken Gürdoğan, önümüzdeki dönemde özellikle bölgeye yakınlık avantajına sahip pazarlardan Rusya Federasyonu'nun, Avrupa ülkelerine uyguladığı ambargo kapsamındaki ürünlerin Türkiye'den tedarik edilmesine yönelik çalışmaların, bu ülkeye yönelik ihracatta önemli artış sağlayacağını kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir