Dolar hızlı arttı, ihracatçıyı "maliyet baskısı" endişesi sardı

UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Şankaya, "Avrupa pazarlarına mal satarken emtia fiyatlarının dolara endeksli olması nedeniyle doların euro karşısında değer kazanacağı düşünüldüğünde maliyet baskısı ve karlılıkta düşmeler yaratacaktır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya, dolar hızla değer kazanırken euronun yılbaşındaki seviyenin bile altında olduğunu belirterek, dolara endeksli emtia fiyatlarının, Avrupa pazarına mal satarken maliyet baskısına yol açacağını ve bunun da karlılıkları düşüreceğini öngördüklerini söyledi. 

Şankaya, yaptığı açıklamada, son çeyreğine yaklaşılan 2014 yılının, Türkiye için hem jeopolitik hem de siyasi bakımdan dalgalanmaların yaşandığı bir sene olduğunu anlattı.  

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki gelişmelere dikkati çeken Şankaya, "Ortadoğu'daki karışıklıklar, Rusya ve Ukrayna ile ilgili gelişmeler gibi jeopolitik riskler hem ticareti hem de ülkemiz ekonomisini olumsuz etkiledi" dedi. 

Şankaya, bunun yanında Amerikan Merkez Bankasından gelen, faizlerin beklenenden daha erken artırılabileceği yönündeki sinyallerin döviz kurlarını dalgalandırdığını ifade etti. 

Dolar ve avronun seyrine değinen Şankaya, şöyle konuştu: 

"Dolar/TL kuru yıla başlarken 2,13 seviyelerindeyken geldiğimiz gün itibarıyla 2,26'yı görmüş durumda ve yukarı yönlü hareketini devam ettirme çabası içinde. Euro ise yıla 2,93'ten başlamışken Avrupa Merkez Bankasının Avrupa ekonomilerini canlandırma çabaları neticesinde yaptığı faiz indirimi ve açıklamaları nedeniyle bugünlerde 2,88 civarında. Avrupa ekonomisini canlandırma yönündeki bu girişim, en büyük pazarımız olan Avrupa'da kısa vadede işimizi zorlaştırabilir. Özellikle Avrupa pazarlarına mal satarken emtia fiyatlarının dolara endeksli olması nedeniyle doların euro karşısında değer kazanacağı düşünüldüğünde maliyet baskısı ve karlılıkta düşmeler yaratacaktır. TL karşısında göreceli olarak değer kaybeden euro nedeniyle fiyatlarımızın Avrupa ülkelerinde tutmama riski oluşabilir." 

Orta ve uzun vadede ise Avrupa Birliği (AB) pazarının istikrara kavuşmasının en büyük temennileri olduğunu dile getiren Şankaya, küresel konjonktür ve jeopolitik zorluklara rağmen 8 aylık dönemde Türkiye'nin AB ülkelerine ihracatında bir sorun olmadığını aktardı. 

Şankaya, gelecek dönemde de bu ivmenin devam edebilmesi için doların avro karşısında daha fazla değer kazanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir