Ege hazır giyim ihracatçıları ödüllendirildi

Sektörde en çok ihracat yapan Üniteks Tekstil birinci olurken, Sun Tekstil ikinci ve Spot Tekstil üçüncü sırada yer alarak platin ödülün sahibi oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2013 yılında 2,5 milyon dolar ve üzerinde ihracat yaparak Türkiye'ye 1,1 milyar dolar döviz kazandıran 67 üyesini ödüllendirdi. 

Ege İhracatçı Birliklerinde düzenlenen ödül töreninde, firmalara 4 ayrı kategoride ödülleri verildi. Ege Bölgesi'nde ilk üç sırada yer alan Üniteks Tekstil, Sun Tekstil ve Spot Tekstil platin ödülün sahibi oldu. 

Törende konuşan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, dış pazarda rekabetin her geçengün daha da çetinleştiği bir dönemde hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2013 yılı ihracat performansıyla Ege Bölgesi'nin en parlak sektörlerinden biri olduğunu belirtti. Kızılgüneşler, "Hazır giyim ve konfeksiyonun en önemli ihraç pazarı olan Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz ve birçok ülkenin içerisinde yer aldığı finansal darboğazlara rağmen 2013 yılı ihracat performansımız gayet olumlu bir seyir izledi ve ihracatımız 1,27 milyar dolara ulaştı. Hazır giyim sektörümüz bölgemizin itici gücü olmaya devam ediyor. Ege'den yapılan her 10 dolar ihracatın bir dolarlık kısmını sektörümüz tek başına gerçekleştiriyor" diye konuştu.  

Hazır giyim sektörünün Türkiye'nin en vazgeçilmez sektörlerinden biri haline geldiğine ifade eden Kızılgüneşler, Türkiye'ye son 10 yılda 125 milyar dolar cari fazla kazandırdıklarına işaret etti. Kızılgüneşler, "Gerek katma değeri yüksek sektörlerden biri olması ve kazandırdığı yüksek döviz girdisi, gerekse 2023 hedeflerine ulaşırken ihtiyacımız olan Ar-Ge ve tasarım atılımlarının gerçekleştirilebileceği lider bir sektör olması sektörümüzü ülkemiz açısından vazgeçilmez kılmıştır" ifadelerini kullandı. 

''Japonya ve Rusya henüz keşfedilmemiş pazarlardır'' 

İhracatı daha fazla artırmak için çaba gösterdiklerini ifade eden Kızılgüneşler, "Bir Kahve Molası Ticaret" sloganıyla yıllardır Avrupa'da, Amerika'da, Japonya'da 'Turkish Fashion Break' adını verdikleri organizasyonlarla yüzlerce Türk hazır giyim ihracatçısının yurt dışı pazarlardaki konumunu güçlendirmelerine öncülük ettiklerini söyledi.  

Çeşitli ülkelerden VIP alım heyetlerini İzmir'e getirdiklerini ve ihracatçılarla ikili görüşmeler organize ettiklerini dile getiren Kızılgüneşler, şöyle devam etti: 

"Bölgemizin tasarım gücünü ön plana çıkarıp, yeni yeteneklere fırsat tanımak için Türkiye'nin en büyük moda tasarım yarışmasını düzenledik. Sektörümüzün ihtiyacı olan eğitimleri birliğimiz çatısı altında vermeye çalıştık. İhracatçılarımızı yurt içi ve dışı platformlarda gururla temsil ettik. Bunların hepsini yaparken tek amacımız sektörümüzü daha ileri seviyelere götürebilmekti. Ancak henüz daha ulaşılmamış çok pazar, gidilecek çok yol var. Japonya gibi alım gücü yüksek, katma değerli mal satma şansımızın olduğu ülkelerin yanı sıra Rusya gibi gelişmekte olan pazarlar özellikle bölgemiz ihracatçıları açısından henüz yeterince keşfedilmemiş pazarlardır." 

Ödül alanlar 

Sektörde en çok ihracat yapan Üniteks Tekstil birinci olurken, Sun Tekstil ikinci ve Spot Tekstil üçüncü sırada yer alarak platin ödülün sahibi oldu.  20-70 milyon dolar arası ihracat gerçekleştiren Roteks, VF Ege Giyim, Menderes Tekstil, CU Tekstil, FG Tekstil, Farbe Tekstil, Akar Tekstil, İşbir Sentetik, FB Tekstil ve Casa Tekstil ise altın madalya ile ödüllendirildi. 10-20 milyon dolar arası ihracat yapan Maseksport, Fıratteks, Era Tekstil, Mosi Tekstil, Md Tekstil, Narkonteks, Ezgi Konfeksiyon, Version Tekstil, Egedeniz Tekstil gümüş plaket aldı. 2,5-10 milyon dolar arası ihracat gerçekleştiren 43 firma ise bronz plaket aldı.