Egeli ihracatçı, '2023 hedefi' için kaldıraç işlevinde destek bekliyor

Ege'nin 12 birliğinin başkanı 2023 hedefi 500 milyar doları, gazetemiz okurları için değerlendirdi. Egeli ihracatçı 2023'e uzanan bu süreçte kendi üstüne düşen performansı göstermek için kaldıraç işlevinde destekler ve düzenlemeler talep etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN- Sedat ALP

İZMİR - Cari açığın önlenmesinde, üzerinde en fazla yük hisseden kesim olan ihracatçılar, gerek bu sıkıntının aşılması gerekse 2023 hedeflerine daha kolay ulaşılabilmesi için kaldıraç görevi görecek küçük desteklerin, uygulamaya dönük düzenlemelerin yeteceği görüşünde.

Vasıflı-vasıfsız eleman bulamama, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) izinleri, zirai ürünlerde ilaç kalıntısı ve bazı ülkelerin yüksek gümrük duvarları gibi sorunlar yanında düşük kur politikasının sürmesinden de şikayet eden ihracatçıları umutlandıran gelişmeler ise pazar çeşitliliğinin artması, Ar-Ge'ye daha fazla pay ayrılmaya başlanması. Türkiye'nin son 10 yılda dünya ticaretinden aldığı payın binde 5'ten binde 8'e yükselmesinde büyük paya sahip olan ihracatçılar hedefe ulaşmak için yüksek teknolojiye geçişin büyük önemi olduğunu düşünüyor. İhracatçılar kilo bazı hesaba alındığında 18 dolara satılan ürünlerin 50 - 100 bin dolarlar seviyesine gelmesi için hükümetten ihracat odaklı, girdi tedarik stratejilerinde 2023 stratejilerinin mutlaka referans olarak alınmasını bekliyor. DÜNYA Gazetesi olarak başta tarım ve tarıma dayalı sanayi olmak üzere, maden, tekstil, konfeksiyon, orman ürünleri, demir-çelik sektörlerinden 12 birliği bünyesinde toplayan Ege İhracatçı Birlikleri'nin başkanlarıyla sektörlerinin sorunlarını, çözüm önerilerini, hedef ve beklentilerini konuştuk.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir