Elazığ'dan ABD'ye el dokuma halı ihracatı

Kentteki halı atölyesinde genç kızların Anadolu'nun temsili motiflerini işlediği el dokuması halılar, metrekaresi bin liradan ABD ve Almanya'nın da aralarında olduğu ülkelere ihraç ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ELAZIĞ - Elazığ'daki halı atölyesinde genç kızların Anadolu'nun temsili motiflerini işlediği el dokuması halılar, metrekaresi bin liradan ABD ve Almanya gibi ülkelere ihraç ediliyor. 

Harput Yolu üzerinde bulunan ve Halk Eğitim Merkezi'ne bağlı çalışan halı atölyesinde ücret karşılığı çalışan 15 kişi, Anadolu'nun temsili motifleri halıya dokuyor. Kimi sevinç ve mutluluk, kimi üzüntü ve tasa, kimi ise özlem ve hasreti anlatan motiflerin halıya dokunması uzun ve zahmetli bir süreçte gerçekleştiriliyor. Anadoluya özgü halılar, yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi görüyor. Metrekaresi bin liraya alıcı bulan el dokuma halılar, ABD ve Almanya'nın da aralarında olduğu çeşitli ülkelere ihraç ediliyor. 

Halı atölyesinde usta öğreticilik yapan İsmail Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 metrekarelik bir halının, dokuyan kişiye bağlı olarak, 4-8 ay arasında bitirildiğini söyledi. Her tezgahta birer usta ile çırağın çalıştığını aktaran Düzgün, ustanın günlük 30, çırağın ise 15 sıra dokuyabildiğini kaydetti. Halının bir metrekaresinde bin 100 telin ve 36 bin düğümün bulunduğunu belirten Düzgün, ''1961'den bu yana burada Hereke kalitesinde, dünyanın en ince yün halıları kök boya ile hazırlanan yünlerle dokunuyor'' dedi. 

İsmail Düzgün, atölyede çalışan kişilerin ücretlerini ilmek üzerinden aldığını, bin ilmeğin 1 lira 70 kuruş olduğunu açıkladı.  

Halı dokumanın aşamalarına değinen Düzgün, ilk önce desenin belirlendiğini, sonra saçak tellerinin çözüldüğünü ve dokuma aşamasına geçildiğini anlattı.Dokuma sonrası halının yıkandığını, traş edildiğini ve saçaklarının örüldüğünü söyleyen Düzgün, ''Burada dokunan halılarımızın desenleri genelde Lalezar, Yedi Dağın Çiçeği, Viyana modeli, Elazığ'a özgü Altı Zincir, Kafkas gibi modeller'' diye konuştu. 

Atölyede yaklaşık 3 aydır dokumacılık yapan Gülşah Karabulut da çalışarak emeklerinin karşılığını aldıklarını belirterek, ''İlk başta bakılınca halı dokumak zor görünüyor ama zorluklar aşıldıkça kolaylaşır. Bayağı öğrendikten sonra halı dokumak kolaylaşıyor ve yapımı da çok zevkli'' ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir