Gana'da yabancı ortaklar aranıyor

Kereste imalatının ve ahşap işlemeciliğinin önemli paya sahip olduğu Gana'da mobilya üreticileri tesis ve ekipmanlarını yenileyecek yabancılarla ortaklık yapmak istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taylan BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - Son yıllarda yakaladığı hızlı büyümelerle dikkat çeken Gana, yeraltı ve yerüstü kaynaklarını iyi değerlendirerek istikrarlı bir ekonomiye sahip olmaya başladı. Özellikle kakao üretimi ve zengin maden kaynaklarıyla bilinen Gana'da, öncü sektörlerin başında tarım geliyor ve tarıma yönelik çok ciddi yatırımlar yapılıyor. Bunların dışında keresteciliğin de Gana'da önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen DEİK Türk-Gana İş Konseyi Başkanı Pelin Güneşoğlu, kerestenin ülkede dayanıklı ve estetik görünüm açısından son derece değerli bir ürün olarak görüldüğünü belirtti. Kerestenin döşeme, mobilya, oymacılık, oyuncak, pervaz, kiriş, kıyı seti, demiryolu traversi imalatı gibi pek çok alanda kullanıldığını ifade eden Güneşoğlu, "Üreticiler mevcut tesis ve ekipmanlarını yenilemek, yönetim uygulamalarını iyileştirmek ve ürün çeşitlerini artırmak amacıyla hali hazırda yabancı şirketlerle ortaklık kurma arayışı içindedir" diye konuştu.

Gübreye ihtiyaç olmadan tarım yapılabiliyor

Tarımın Gana ekonomisindeki önemine dikkat çeken Güneşoğlu, kakaonun ülkenin ana ihraç maddesi olduğunu ve talebin her yıl arttığını kaydetti. Güneşoğlu, "Gana dünyanın en büyük ikinci kakao üreticisi konumundadır. Diğer tarımsal ürünleri ise tatlı patates (yam), tahıl, palmiye yağı ve turunçgillerdir. Başlıca işlenmiş ürünleri arasında ise ananas, ton balığı, diğer balıklar ve domates salçası yer almaktadır. Gana'nın avantajı topraklarının üçte ikisinin verimli olması ve yetişen ürünlerin çok az veya hiç kimyasal veya gübreye ihtiyaç duymasıdır" dedi. Enerji sektörünün Gana'nın kalkınma ajandasında ilk sırada yer aldığını dile getiren Güneşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkede, hidroelektrik, nükleer ve fosil yakıtların enerjisi kullanılmaktadır. Gana hükümeti, 2015 yılına kadar elektrik üretimi kapasitesini 5 bin mW'a yükseltmeyi amaçlamaktadır. Ülke, yenilenebilir enerji açısından da oldukça avantajlı durumdadır. Artan endüstriyel hareketliliğin bir sonucu olarak, mevcut talep toplam arzdan çok daha yüksektir. Bu nedenle, enerji alanında ülkede önemli yatırım imkanları mevcuttur. Yatırım olanakları bulunan diğer bir alan ise ulaştırmadır. Şehirlerarası demiryolu ağı inşaat ve ulaştırma hizmetleri ile ülke genelinde göl ve su taşımacılığını geliştirme alanlarında yatırım imkanları bulunmaktadır."

Altyapıya büyük bütçe ayrıldı

Gana hükümetinin 2013 yılı bütçesinde altyapı sektörüne önemli bir yer ayırdığını anlatan Güneşoğlu, "Sektörün ekonomideki yerini derinleştirmek adına bütçede sektöre 829 milyon dolar tahsis etmiştir. Bütçede önceliklendirilen altyapı kalemleri su kaynakları, iskan, yollar ve otoyollar ve iletişimdir" şeklinde konuştu.

Gana'nın son yıllarda hızlı bir büyüme grafiği yakaladığını aktaran Güneşoğlu, 2011 yılında yüzde 15 oranında büyüyen ülkenin, 2012'de yüzde 7.9 büyüme kaydettiğini belirtti. Gana hükümetinin tahminlerine göre ülkenin bu yıl yüzde 8 oranında büyümesinin beklendiğini anlatan Güneşoğlu, ayrıca enflasyonun yüzde 8.9 oranında gerçekleşmesinin öngörüldüğünü kaydetti. Güneşoğlu, Gana'nın ekonomi politikalarıyla ilgili şunları söyledi: "Önümüzdeki dönemde Gana'nın ekonomi politikasının kamu harcamalarının yönetimini geliştirme, gelir tahsilinde artış sağlama, iş ortamını geliştirme, özel sektöre kredi ve desteği artırma gibi hususlara yoğunlaşması beklenmektedir. Hükümetin altyapı yatırımları ile yoksulluğu önleme planlarına odaklanması, aynı zamanda madencilik vergi rejimini ele alması da söz konusu olacaktır. Gana'nın ana ihraç kalemi olan altın fiyatlarındaki artış yanında madencilik vergilerinde artış taleplerinin yatırımcılarla sorun yaratması olasılığı mevcuttur."