Gıda ihracatçısı kışı sıkıntılı geçirecek

Irak’ta IŞİD’in dünyada da siyasi sıkıntıların etkisi Mersin’deki gıda antrepolarını vurdu. Temmuz- ağustos aylarında sipariş alamayan gıda şirketleri, bu ay içinde de durgunluk yaşarsa bankalarla sıkıntı yaşayabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - Özellikle Irak ve Suriye’ye gıda ihracatının üssü olan Mersin’de antrepolar tamamen doldu. Bu ülkelerden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) nedeniyle gıda siparişlerinin henüz gelmemesi gıdacıları zor duruma sokabilir. Gıdacılar bu ay da sipariş alamazsa kış aylarında sıkıntı yaşayacak. Kendisi de gıda işi yapan İstanbul Tüccarlar Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, Mersin’de çok büyük bakliyat firmalarımızın olduğunu ifade ederek, “IŞİD nedeniyle Mersin’de depolar ağzına kadar dolu. Irak’a ihracat tamamen durdu. Bugün sipariş versek ekim sonunda gelir. Ağustos gibi siparişler gelmeliydi. Bu siparişler eylülde de gelmezse kış bizim için sıkıntılı geçecek. Suriye’den gelip şirket kuranlar da bize rakip oldu. Onlar da Irak pazarını kovalıyor. Bunlar sınırlayıcı şeyler” dedi. Antrepoların banka kredisiyle döndüğünü söyleyen Önel, bu nedenle siparişler daha da gecikirse 2015’in ilk 3 ayında bankasal sıkıntıların da yaşanacağını belirtti. Önel buna karşın, dünyada herhangi bir fiyat düşmesinin öngörülmemesine rağmen, Türkiye’de oluşacak arz fazlalığı nedeniyle gıda fiyatlarının düşebileceğini kaydetti. 

Kur daha fazla artarsa zam gelir 

Gıdacıların Irak’a alternatif pazar arayışında olduğu bilgisini veren Önel; Ürdün, Fas, Tunus gibi pazarlara Mersin’den kafileler halinde ziyaretlere gidildiğini aktardı. Enfl asyon ve faiz oranlarının özellikle 17 Aralık sürecinden sonra ciddi şekilde yükseldiğine de dikkat çeken Önel, şunları aktardı: “Orta ölçekli firmaların çoğu 12-15 arasında faizle borçlanıyor. 17 Aralık’tan önce bu rakamlar çift hanenin altına düşmüştü. Orta ölçekli firmalar 9.5’lerle kredi kullanabiliyordu. Bu finansman maliyetlerini ciddi anlamda düşürmüştü. Bir anda yükselmesi 6- 7 aylık süreçte karlılıkları etkiledi. Firmaların bilançolarında finansman gideri oluştu kurlardan ve faizlerden dolayı. İlk 500’ün bile yüzde 70’i krediyle hareket ediyor. Kur daha fazla artarsa tüketiciye zam olarak döner. İthalatın yüksek olduğunu göz önünde bulundurursak bu enflasyonu yükseltir. 2.10’lar normal.” Çek konusuyla ilgili de konuşan Önel, artık parası olanın da ödeme yapmadığını bildirerek, yaptırım gücünün azalması nedeniyle alacakların takibindeki sıkıntıların büyüdüğünün altını çizdi.

“Osmanlı’da kilodan çalan tüccar bir daha ticaret yapamazdı”

İstanbul Tüccarlar Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, Kulüp’le ilgili şu bilgileri verdi: “Etiler’de merkezimiz var. Kurulalı 1 yıl oldu. Şu anda her üyemizden kendi piyasalarıyla ilgili rapor istiyoruz. Son paragrafta da dünyadaki durumu değerlendiriyorlar. 40’a yakın üyemiz var.” Son 4- 5 yıldır tüccarlığın itibar kaybettiğine değinen Önel, tüccarlığın kısa yoldan zengin olma kapısı olarak görüldüğünü ifade etti. Kulüp olarak etik tüccarlık kavramını tekrar geri getirmek istediklerini söyleyen Önel, “Kilodan çalmak, halkı kandırmak gibi yollarla yanlış ticaret yapan Osmanlı’da asla bir daha ticaret yapamazdı. Avrupa’da hala öyledir ama biz de öyle değil artık. Bunları gündeme getirmeyi istiyoruz” dedi.

Kulübün hedefinde üniversite var

İstanbul Tüccarlar Kulübü olarak gelecek 5- 10 yıllık süreçte İstanbul Tüccarlar Üniversitesi’ni oluşturmayı hedefl ediklerini kaydeden Önel, eğitimi 2-3 kuşaktır iş yapanlara verdirebilecekleri, piyasaya yönelik akademik çalışma yapan bir üniversite olmasını istediklerini söyledi. Temel bilgilerin alınmasının gerekliliğini de vurgulayan İlker Önel, “Tecrübeler aktarılabilirse, o kişiler bu sorunları yaşadıklarında ne yapacaklarını bilirler. Kulüp’ten birilerinin yönetimde olmasını isteriz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir