Gümrükler dijitalleşiyor işlem hızları saniyelere iniyor

İGMD Yönetim Kurulu Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Keskin, güvenli ticaretin en önemli sigortasının gümrük müşavirlerinin olacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

(DUNYA) - Dünya Gümrük Örgütü'nün 2016 yılını "Dijital Gümrük" ilan etmesi üzerine 26 Ocak Dünya Gümrük Günü kutlamaları kapsamında İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği, İTO 25 Nolu Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi ve İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü "2023 Yolunda Dijitalleşen Gümrükler" isimli toplantı düzenledi. Toplantıda dijitalleşmeye en hızlı adapte olan idarenin gümrükler olduğuna dikkat çekildi ve özellikle 2023 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanan yeni uygulama ve projeler sayesinde dış ticaret işlem sürelerinin saniyelere inmesi beklenildiği ifade edildi.

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) Yönetim Kurulu Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Serdar Keskin; özellikle 2011 yılında merkezileşme ve merkezi BİLGE yazılımının yaygınlaştırılmasının tamamlanmasıyla gümrüklerde dijitalleşme adeta birçok idarenin ve bakanlığın önüne geçtiğini söyledi.
Keskin sözlerine şöyle devam etti:

"2015'te İstanbul Bölgesi'nde işlem gören ihracat beyannamelerinin %5'i kırmızı hatta, %61'i sarı hatta, %1'i yeşil hatta işlem görmüş; %33'ünün işlemleri ise mavi hatta herhangi bir kontrole tabi tutulmadan gerçekleştirilmiştir. Yine aynı yıl işlem gören ithalat beyannamelerinin %22'si kırmızı hatta, %54'ü sarı hatta, %1'i yeşil hatta işlem görmüş; %23'ünün işlemleri ise mavi hatta herhangi bir kontrole tabi tutulmadan gerçekleştirilmiştir. Daha kapsamlı fakat daha esnek bir risk analizi, daha az ancak daha etkili fiziki kontrol oranları, muayene ve beyannamenin kontrollerinde geçen sürelerin düşürülmesi, laboratuvar analizlerinin daha hızlı yapılması ve sonuçların sisteme entegrasyonu dijital gümrüklerinin önemli başarılarıdır. Yine dijitalleşen gümrükler sayesinde 2015 yılı Ocak-Aralık döneminde 25 milyar TL vergi tahsil edilmiş olup, bu rakamın 1,8 milyar TL'si gümrük vergisi, 21.9 milyar TL'si katma değer vergisidir."

2023 yılına gelindiğinde gümrüklerin dijitalleşmesi sayesinde dış ticaret işlemlerinin saniyeler içinde yapılacağı, 10 milyonun üzerinde beyannamenin, 100 milyon belgenin ve toplamında 1 milyar üzerinde belgenin 10 yıl süreyle saklanabileceğini belirten Keskin, güvenli ticaretin en önemli sigortasının gümrük müşavirlerinin olacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir