Gürcistan’la ticaret E-TIR projesiyle hızlanacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, E-TIR projeleri ile ulusal gümrük sistemleri arasında güvenli veri değişimini sağlamayı ve eşyanın ülkelerarası güvenli aktarımını mümkün kılmayı amaçladıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye ile Gürcistan gümrükleri arasında taşıma maliyetlerini azaltmayı ve ticaret işlemlerini hızlandırmayı da amaçlayan E-TIR projesi imzalandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Hemen projemizi başlatmayı planlıyoruz. İnşallah, bu sene haziran ayı içerisinde projemizin pozitif sonuçlarını dünyaya rapor edeceğiz” dedi. Tüfenkci, Gürcistan Gümrüklerden Sorumlu Maliye Bakanı Nodar Khaduri ile bakanlıkta görüştü. İki bakan, görüşmenin ardından Türkiye ve Gürcistan gümrükleri arasında hayata geçirilecek “E-TIR” projesini imzaladı. Bülent Tüfenkci, Gürcistan’ın Türkiye için komşu olmanın yanında dost bir ülke olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenerek geliştiğini kaydetti. Bugünün “Dünya Gümrük Günü” olduğunu hatırlatan Tüfenkci, Dünya Gümrük Örgütü tarafından bu seneki temanın “dijital gümrük” olarak belirlendiğini bildirdi. 

Türkiye-Azerbaycan Gürcistan üçlü mekanizma 

Geçen sene aralık ayında Sarp Kara Hudut Kapısı’nda oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Tüfenkci, toplantıda Bakü-Tifl is-Kars Demiryolu Projesi’nin hayata geçmesini müteakip gümrük işlemlerinin hızlandırılması için gerekli çalışmaların kararlılıkla yürütülmesi, kara hudut kapılarının ortak kullanımı projesindeki teknik çalışmaların hızlandırılması, Azerbaycan’ın da dahil olduğu gümrüklerden sorumlu bakanlarının katılımıyla üçlü bir mekanizma kurulması gibi pek çok önemli konuda karar alındığını bildirdi. 

Taşıma maliyeti düşecek 

Türkiye’nin karayolu taşımacılığında çok özel bir yerde bulunduğunu belirten Tüfenkci, karayolu taşımacılığında da TIR sisteminin önemine dikkati çekti. TIR sisteminin, standart belge ve kontroller yoluyla sınır geçişlerini kolaylaştırdığını, formalitelerin azaltılmasıyla taşıma maliyetlerini düşürdüğünü ve ticaret işlemlerini hızlandırdığını anlatan Tüfenkci, şöyle devam etti: “Ülkemiz 1966 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde TIR sistemini uygulamaktadır. Yıllık rakamlar biraz düşse de küresel kefil kuruluş Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği tarafından basılan yıllık yaklaşık 2 milyon civarı TIR karnesinin neredeyse dörtte birini tek başımıza kullanmaktayız. Kullanım rakamları açısından sistemin en büyük uygulayıcısı konumunda bulunmaktayız. Günümüzde bin beş yüzün üzerinde nakliye firmamız ve 60 binden fazla araç filomuz TIR rejimi altında taşıma yapmaktadır. Bakanlık olarak, TIR sisteminin coğrafi genişlemesine ve işlemlerin elektronikleştirilmesi sürecine özel önem atfetmekte ve bu konudaki faaliyetleri hızlıca sürdürmekteyiz. TIR sistemine ilişkin teknik altyapısı hazırlanan elektronik TIR’a dünya çapında öncülük ediyoruz.” 

“Sisteme öncülük ediyoruz” 

E-TIR projeleri ile ulusal gümrük sistemleri arasında güvenli veri değişimini sağlamayı ve eşyanın ülkeler arası güvenli aktarımını mümkün kılmayı amaçladıklarını belirten Tüfenkci, “Bu sayede, ön kargo bilgisi tedariki ve gerçek zamanlı veri aktarımı yöntemleriyle, TIR işlemlerinin hızlanması ve dolayısıyla uluslararası ticaretin artması sağlanmış olacak. 64. Hükümet Eylem Planımızda da bu sebeple E-TIR projelerine yer verdik. Büyük bir mutlulukla ifade etmek isterim ki E-TIR Sistemi’nin dünya çapında düzgün bir şekilde başlayabilmesine ve tam otomasyona geçilmesine öncülük ediyoruz” diye konuştu. 

Tüfenkci, “Hemen projemizi başlatmayı planlıyoruz. İnşallah, bu sene haziran ayı içerisinde projemizin pozitif sonuçlarını dünyaya rapor edeceğiz. Bu proje, gümrükten gümrüğe elektronik veri değişimini tesis etmek üzere hazırlanmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

'Bürokrasi azalacak'

Projeyle hem taşıma sisteminin güvenliğinin, hem de bürokrasinin azalmasıyla sistemin etkinliğinin artacağına işaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Doğal olarak, bu gelişmenin tüm sektöre rekabet gücünün artması olarak yansıması beklenmektedir” ifadesini kullandı. Gürcistan Gümrüklerden Sorumlu Maliye Bakanı Nodar Khaduri de “Sınırlar ayırır, gümrükler birleştirir. İki ülkenin sınırlarını gümrüklerle birleştirdik. Bununla iki ülke arasındaki ticari ilişkileri kolaylaştırdık. Bugün oldukça önemli bir sözleşmeye imza attık. Bu projede dünyaya örnek olacağız” dedi.