Habur Sınır Kapısı yarın açılıyor

Habur Sınır Kapısı'nın yarın açılacağını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkçi, ilk etapta günde yaklaşık 500 aracın Irak'a gideceğini, 750 aracın da Türkiye'ye giriş yapacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatılan Habur Sınır Kapısı'nın yarın açılacağını belirterek, "İlk etapta günde yaklaşık 500 araç Irak'a gidecek, 750 araç da Türkiye'ye giriş yapacak" dedi.

Habur Sınır Kapısı'nda Şırnak Valisi Ali İhsan Su, öteki ilgililer ve gümrük yetkilileriyle toplantı yapan Tüfenkci, sürücülerinin geçiş için beklediği 2 bin 500 civarında tırın bulunduğu alanı da gezdi.

Terörist faaliyetlerin bölgeye ve halka zarar verdiğini ifade eden Tüfenkci, "Öncelikle Silopi ve Cizre'de yürütülen terörle mücadele var. Bu vesileyle şehit olan bütün güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarının başı sağolsun. Terörle mücadelenin son terörist kalana kadar süreceğini biliyoruz. Bunun için de güvenlik güçlerimize başarılar diliyoruz" ifadesini kullandı.

Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı'nın ihracatçılar ve bölge halkı için ne kadar önemli olduğunu bildiklerini dile getirdi.

'Günde 750 araç Türkiye'ye girecek'

Türkiye-Irak sınırındaki bu kapıya ilişkin ekonomik verilere değinen Tüfenkci, şöyle devam etti:

"2015 yılında ihracatımızın 8,5 milyar dolarlık büyük kısmı bu kapıdan gerçekleştirildi. Doğu, Güneydoğu Anadolu'nun ve İstanbul'un büyük bir bölümü de bu kapıdan Ortadoğu'ya özellikle de Irak'a ihracat yapıyor. Bizler terörle mücadele ederken, sivil halk zarar görmesin, bu yoldan işleyen kamyonlarımızın ve tankerlerimizin şoförleri zarar görmesin düşüncesiyle İçişleri Bakanlığımızın almış olduğu emniyet tedbirleri neticesinde İpek Yolu ulaşıma kapatılmıştı. Yoksa Habur Sınır Kapısı'nın gümrük işlemleri devam ediyordu. Bugün itibarıyla yapmış olduğumuz değerlendirmeler neticesinde yarın inşallah kapımızı açmış olacağız. Ulaşımı güvenlik güçlerimiz kontrollü bir şekilde sağlayacak. Günde 500 araç Irak'a gidecek, 750 araç da Türkiye'ye giriş yapacak. İnşallah pazartesiden itibaren sağlıklı ve güvenli bir şekilde ulaşımın sağlanarak kapımızdan her zamankinden daha hızlı bir şekilde geçişler olacağına inanıyorum."