Hazırgiyim ihracatı rekora koşuyor

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, mayıs ayında 119 milyon 519 bin dolarlık ihracata imza attı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR  - Ege Hazıryigim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), mayıs ayında 119 milyon 519 bin dolarlık ihracat yaptı.  

EHKİB'den yapılan açıklamaya göre, yılın ilk 5 ayındaki ihracat artışı yüzleri güldürdü. 2014 yılı için 1.5 milyar dolar ihracat hedefi belirleyen EHKİB, son bir yıllık dönemde 1 milyar 341 milyon 969 bin dolara ulaştı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, 5 aylık dönemde yakalanan başarı çizgisinin devam etmesi durumunda 1.5 milyar dolar olan yıl sonu ihracat hedefine kolaylıkla ulaşacaklarını belirtti. 

EHKİB'in 2023 yılı ihracat hedefinin 5 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Kızılgüneşler, döviz kurunun rekabet şansını artırdığını dile getirerek, "Hazırgiyim sektörü cari açığı azaltan sektörlerin başında geliyor. 2013 yılında 12 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. Döviz kurundaki olumlu seyir 2014 yılının ocak-nisan döneminde Türkiye'nin ihracat rakamlarına da yansıdı. Bu dönemde Türkiye'nin ihracatı yüzde 8.5'luk artışla 53 milyar 680 milyon dolara çıktı. İthalat ise yüzde 4,2 azalarak 78 milyar 146 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 60'tan, yüzde 69'a çıktı. Türk ihracatçısının son 15-20 yıldır talep ettiği rekabetçi döviz kurunun ne kadar doğru bir talep olduğu rakamlarla ortaya çıktı" bilgisini verdi. 

Kızılgüneşler, Türk hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün Uzakdoğu ülkelerine oranla işçi ve işyeri güvenliği konularında birçok sektöre göre çok iyi konumda olduğunu ifade etti. Kızılgüneşler, Avrupalı alıcıların bu nedenlerden dolayı Türkiye'den ithalata öncelik verdiğini vurguladı. 

İthalatçıların öncelikli beklentilerinin sürdürülebilir kalite ve güvenilir ticaret yapabilecekleri partner olduğuna işaret eden Kızılgüneşler, şu bilgileri verdi: 

"Türk hazırgiyim sektörü siparişi aldıktan sonra 4 hafta içerisinde ürünü ithalatçının satış noktasına teslim kabiliyetine ulaştı. Tüketicilerin beklentilerine cevap veren koleksiyonlar hazırlama yeteneğimiz var. Uzun yıllardır dünyanın büyük markalarıyla çalışıyoruz. Bütün bu artılar birleşince ihracatta rekorlar üst üste geldi. Kısa süre önce Türkiye'de varlığı sorgulanır hale gelen hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, Türk ekonomisi için ne kadar vazgeçilmez olduğunu ortaya koydu." 

Bu konularda ilginizi çekebilir