Hedef pazar seçilen Çin’e zeytinyağı ihracatı artıyor

AB'nin zeytinyağı ithalatına ton başına 1120 euro gümrük vergisi uygulaması nedeniyle Çin, Japonya, Güney Kore ve ABD pazarlarında tanıtıma ağırlık verdiklerini belirten ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Davut Er, Çin’e ihracatın %21 arttığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), hedef pazar olarak belirlediği Çin’in Şanghay şehrinde, 12-14 Kasım tarihleri arasında düzenlenen FHC Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yaptı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Davut Er, fuarda özellikle sızma zeytinyağına büyük ilgi gösterildiğini söyledi. 

Çin’e ihracat yüzde 21 arttı 

Çin’e yönelik yürüttükleri tanıtım çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladıklarına dikkat çeken Er, “ZZTK 2007’de kuruldu. 2008’den itibaren de Çin’de gıda fuarlarında Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yapmaya başladık. İlk yıllarda Çin’deki fuarlarda yalnızca ZZTK yer alırken, bugün 10’dan fazla Türk firması bu fuarlara katılıyor” dedi. 
Zeytinyağı ihracat rakamlarına da değinen Er, “Türkiye’nin 2013/14 sezonunda zeytinyağı ihracatı yüzde 67 düşüşle 99 milyon 301 bin dolara gerilerken, Çin’e zeytinyağı ihracatı yüzde 21’lik artışla 4 milyon 986 bin dolara yükseldi. Önümüzdeki sezon Çin pazarında daha güçlü konuma gelmeyi amaçlıyoruz” açıklamasını yaptı. 

İspanya’da fiyat artışı lehimize 

Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya’da fiyatların tırmanma eğiliminde olduğuna dikkat çeken Er, “Bu durum Çin pazarına zeytinyağı ihracatımızı olumlu etkileyecek. Bu sezon gerçekleşecek iyi bir hasattan sonra Çin pazarında gelişim olacak” değerlendirmesini yaptı. Çin halkının siyah zeytine kısmen alakalı olduğunu vurgulayan Er, İspanyol usulü laktik asitle tatlandırılmış yeşil zeytinlerin de tercih edildiğini Türkiye’nin 2023 yılı hedefl erinde zeytincilik sektörünün 3.8 milyar dolar ihracat hedefinde Çin’in önemli bir paya sahip olacağını sözlerine ekledi.