İGMD ve İTİCÜ'den ortak sertifika programı

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) ve İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) değişen dünya ticaretini, etkilerini ve yansımalarını anlatmak amacıyla yeni bir program başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) ve İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) değişen dünya ticaretini, etkilerini, gümrüklere yansımalarını anlatan ‘Ticaretin Değiştirdiği Gümrükleme İşlemlerine Yönelik Uluslararası Ticaret Sertifika Programı’yla dış ticaret ve gümrük alanında çalışanları 2020 dünya gümrüklerine hazırlıyor. 48 saat olarak planlanan sertifika programının eğitmen kadrosunda İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden akademisyenler ve gümrük müşavirleri yer alıyor.

Gümrüklerdeki uygulamaların örnek olaylarla anlatıldığı program 25 Kasım 2014 Salı günü başlayacak. İGMD Başkanı Turhan Gündüz, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: 

“En büyük dış ticaret pazarımız olan AB’nin 2020 Stratejisine uygun yapılanmamızı tamamlamamız ve bu stratejiye göre çalışmamız gerekiyor. Halen Avrupa’da etkilerini devam ettiren 2008 küresel krizinin aşılması ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için AB ‘Avrupa 2020’ stratejisini hayata geçirdi.  Gelecekteki muhtemel krizlere karşı AB’yi daha güçlü kılacak ekonomik yapılanmayı planlayan Avrupa 2020 Stratejisi; AB’yi dünyanın en rekabetçi, en dinamik ve bilgiye dayalı ekonomisi haline dönüştürmeyi hedeflemekte. Birlik çapındaki bürokratik engelleri azaltarak Birlik ekonomisinin geliştirilmesini, mevcut istihdamın arttırılmasını, hizmetlerin devamlılığını sağlamak açısından da bir iç pazar yaratılmasını, mevcut beşeri sermayeyi geliştirmeyi hedefleyen strateji için dış ticaret ve gümrüklerde önemli değişiklikler hayata geçirildi. AB üyesi olmasak bile halen en büyük dış ticaret pazarımız olma özelliğine sahip AB’nin 2020 Stratejisine uygun yapılanmamızı tamamlamamız ve bu stratejiye göre çalışmamız gerekiyor."

'Kolay, hızlı ve güvenlikli'

"Küresel ticaretin hızlı, kolay ama buna karşın çok güvenlikli yapılabilmesi için gümrükler süratle elektronik ortama adapte edildi. Avrupa 2020 Stratejisi çerçevesinde biz de 2020 yılında bütün gümrük işlemlerimizi elektronik ortamda yapmaya başlayacağız. Bu şu anlama gelmekte; kayıtlı ekonomiye geçiş ve daha fazla iç denetim. Şirketler kayıtlarını titizlikle tutmazlarsa, dünya güvenlik anlayışına (çevre ve doğaya, insan sağlığına zarar vermeyen ürün üretmek) uygun üretim yapmazlarsa hem pazar kaybedecekler hem de çok ciddi maddi cezalarla karşı karşıya kalacaklar.”

'Ortak Gümrük Dili Geliştirmek İstiyoruz'

Birlik ülkelerindeki şirketlerin gümrük beyanlarında bilmeyerek yada bilerek yaptıkları hatalardan dolayı geçtiğimiz yıllarda 444.292.816 euro parasal cezalara çarptırıldıklarını hatta kolaylaştırılmış gümrük işlemlerinden men edildiklerini anlatan Gündüz, Türk iş dünyasının halen üyesi olmadığımız AB ile ticaret yaparken çok daha dikkatli olmalarını tavsiye etti. Öncelikle dış ticaret uzmanları ve gümrük müşavirlerinin ortak dil kullanmaları gerekliliğine dikkat çeken Gündüz;

"İTİCÜ ile hayata geçirdiğimiz 'Ticaretin Değiştirdiği Gümrükleme İşlemlerine Yönelik Uluslararası Ticaret Sertifika Programı' gümrük müşavirleri, müşavir yardımcıları ve dış ticaret uzmanlarına ortak dil kullanma konusunda önemli katkıda bulunacak. Günümüz dünyasında gümrük işlemleri malın gümrüğe gelmesiyle değil daha malın hammaddesinin satın alınması aşamasında başlamakta. Bu nedenle şirketlerdeki dış ticaret uzmanlarının gümrük müşavirlerini doğru bilgilendirmesi gerekmekte.  Gümrük Müşavirleri de değişen dünya gümrük anlayışını iyi anlamalılar ve yorumlamalılar, hizmet verdikleri iş dünyasını doğru yönlendirmeliler. Bu sertifika programı gümrük müşavirleri ve beraber çalıştıkları dış ticaret uzmanlarının Gümrük Ortak Dili’ni oluşturmasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

'Eğitmenler Profesyoneller ve Akademisyenlerden Oluşturuldu. Çünkü….'

25 Kasım Salı günü başlayacak olan ve 5 hafta sürecek sertifika programının eğitmen kadrosunda İTİCÜ’nün dış ticaret konusunda önemli çalışmalara imza atmış akademisyenleri ve gümrük müşavirleri yer almakta. Eğitim sonrasında düzenlenecek sınavda başarılı olacak kişilerin sertifikayı almaya hak kazanacağını belirten İGMD Başkanı Turhan Gündüz, “Katılımcılar gümrüklerdeki uygulamaları gümrük müşavirlerinden dinleyecekleri için önemli bilgilere sahip olabilecekler. Böylelikle gümrük işlemlerini daha kolay anlayacak ve bu konu ile ilgili daha rahat çalışabilecekler. Üniversitemizin değerli hocalarının vereceği vizyoner bilgilerle de geleceği yorumlama konusunda önemli aşamalar kat edebilecekler” diyerek sözlerini noktaladı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir